NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Era bine, dacă Usatîi nu trăda Bălțiul  pentru himere politice  

Revenit din amarul exil din Germania în dulcea patrie Moldavia, Renato Usatîi a dovedit să facă repede câteva băi de mulțime prin Bălți și a umplut urbea cu postere  pe care pozează ținând degetele a victorie și le mulțumește orășenilor  în rusă și română  că n-au trădat.
Ne întrebăm cu toată delicatețea pentru ce le mulțumește până la urmă  cetățenilor  controversatul ex-primar de Bălți. Trebuie oare să înțelegem că bălțenii n-au trădat drumurile proaste, ineficienta gestionare a treburilor orașului, politicile sociale, economice și culturale caduce ale administrației, netransparența deciziilor, neinvestițiile…?
Renato Usatâi a urcat neașteptat de spectaculos în fotoliul de primar de Bălți, fructificând din plin armele populismului și profitând de oboseala orășenilor provocată de mandatele lui Iov, Morev, Tonciuc și Panciuc. În afară de punerea în opera a anticei, dar eficientei  formule romane: Pâine și spectacole (concerte), Usatăi mai reusise să-si construiască imaginea unui personaj care are acces direct la Putin, care are bani nenumărați în “Fondul Renato Usatăi”, care  are  charismă, care poate face minuni în secolul XXI…  Usatîi a profitat de electoratul chinuit de multele necazuri ale tranziției, căruia i-a promis soluționarea rapidă a tuturor problemelor și, firește, căderea grabnică în fericire .
Ajuns șef de primărie , Usatîi n-a avut harul, priceperea de a face din Bălți o bombonică de oraș cu infrastructură modernă, cum a făcut, să recunoaștem, Ilan Mironovici Șor din Orhei, ce-I drept, pe banii furați de la orheieni și nu numai. Personajul nostru pitoresc n-a înțeles că, dacă reușea să schimbe radical situația din Bălți, calea spre parlament și președinție ar fi fost liberă pentru el, or, Bălțiul putea deveni o trambulină spre înălțimile Chișinăului, iar bălțenii – susținători fideli.
Însă, Usatîi a ales să rezolve nu problemele orașului Bălți, ci pe cele ale națiunii, clacând și acolo, și  intrând în penumbră…
Ajuns în impas, protagonistul piesei “Iona” a lui Marin Sorescu spunea:” Mamă, mai naște-mă o data”.  Ei, dar asta e beletristică curată…
Era bine, dacă Usatîi nu trăda Bălțiul  pentru  niște himere politice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata