NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Fraudăm, dar totuna nu putem câștiga

Vlad Plahotniuc și-a început discursul său de la lansarea Partidului Democrat în campania electorală, eveniment desfășurat pe ger în fața somptuosului sediu al formațiunii,  cu o glumă „inspirată”: “Nu ne-am învățat să gestionăm timpul de afară, o vom face și pe asta”.
Toate modificările făcute în legislația electorală în favoarea PD-ului, manevrele de învăluire, fel de fel de fumigene, ingenioasa așezare a candidaților în anumite circumscripții electorale, folosirea până la disperare a resurselor administrative etc.,  au dat impresia  unei atotputernicii a lui Plahotniuc.
Alegerile parlamentare de ieri au demonstrat însă că balonul s-a desumflat. Să bagi atâta bănărit, să fraudezi atâtea voturi, să excluzi aproape 500 de mii de alegători din diasporă pe motiv că au pașapoarte expirate, să cari 32 de mii de transnistreni pe malul drept, să le dai acestora pentru vot câte 400 de lei sau câte 20 de dolari(la alegere), să nu-l bagi la pușcărie pe Șor și toate astea pentru a obține în final doar… 30 de mandate, mai bine zis doar 32, că „transnistrenii”  Oleinic (trecut pe la AMN, „murat” de KGB) și Melnic sunt deputați independenți, cum îs eu fată mare.
Exemplar în acest context, este și cazul candidatului PD pe circumscripția uninominală nr. 4, Rîșcani, Iurie Urzică. Justiția lui Plahotniuc i-a eliminat din cursă pe doi concurenți serioși ai acestuia: primarul de Râșcani, Victor Bogatico (Partidul Nostru) și  Tatiana Gamețchi (BE ACUM). Până la urmă însă, Iurie Urzică a pierdut lamentabil în fața candidatului socialiștilor Vladimir Mîzdrenco de numai 31 de ani…
Asta e, drag Partid Democrat, fraudăm, dar totuna nu putem câștiga.
Se zvonește pe adevăratelea că în circumscripția uninominală nr. 11, Fălești, cei de la PD căutau ieri cu disperare 500 de voturi, ca să câștige reprezentanta formațiunii lor Iraida Bînzri și nu socialistul Oleg Savva.
Dacă în Republica Moldova ar fi fost organizate alegeri într-adevăr libere și corecte, Partidul Democrat nu obținea mai mult de 12 mandate, e logic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"