În orice comunitate, fie ea și dezvoltată economic, ar trebui să existe asociații ,organizații și fundații de caritate. Statul, chiar dacă nu este unul cu ideologie socialistă, trebuie să aibă nu doar o politică socială coerentă, dar și alte instrumente de susuținere a categoriilor sociale devaforizate, categorii care există și în societățile cu un nivel înalt de bunăstare. De exemplu, cel mai bogat om din lume (peste 90 de miliarde de dolari), americanul Bill Gates a fondat împreună cu soția sa fundația „Bill & Melinda Gates Foundation”, organizație care a cheltuit până în prezent 28 de miliarde de dolari pentru eradicarea sărăciei și maladiilor din lume. Soții Gates, proprietari și ai Microsoft-ului, au decis să doneze nevoiașilor miliarde din considerentul că: “Nu, nu este drept că noi suntem atât de bogați, în timp ce miliarde de alți oameni au atât de puțin”.
În R. Moldova activează mai multe organizații și asociații de caritate, dar patru fundații se bucură în mod deosebit de atenția mass-mediei oficiale: ”Edelweis”, patronată de președintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, ”Din Suflet”, fondată de Prima Doamnă a Moldovei Galina Dodon, „Pentru Orhei”, diriguită de Ilan Șor și „Fundația Renato Usatîi”. Jurnaliștii de la Centrul de Investigații Jurnalistice și portalul anticorupție.md au scris în câteva rânduri despre modalitățile dubioase de acumulare a resurselor financiare și despre faptul că aceste fundații sunt în fond niște instrumente de propagandă electorală în favoarea Partidului Democrat, Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Partidului Șor și Partidului Nostru, și că activitatea lor se intensifică îndeosebi în perioada alegerilor. Un singur exemplu elocvent: Fundația lui Plahotniuc „Edelweis” a avut în 2013 (an neelectoral) un buget de 3, 2 mln de lei, în 2014 (an electoral) – de aproape 9 mln de lei, iar în 2015 (an neelctoral) – de 4,6 mln de lei. Mai recent, în prag de parlamentare fundația lui Plahotniuc a adunat la 23 decembrie în sala Palatului Național „Nicolae Sulac” tocmai „două mii de suflete”, cum a spus încântătoarea, dar lipsita de principii, Andreea Marin și a făcut acte de caritate: de la case până la tromboane, împlinind niște visuri ale unor oameni mai triști ca noi. Această întrunire republicană a necăjiților a fost, cum altfel, larg mediatizată. Nu știu, mama, Dumnezeu s-o ierte, spunea că, atunci când faci un bine, nu trebuie numaidecât să strigi că l-ai făcut. „Nu-i primit”, zicea ea.
Dacă Bill Gates a ales să doneze, dezinteresat, miliarde pentru ca lumea să devină mai bună, Plahotniuc și ceilalți profanează actul facerii de bine. Aflați la guvernare, ei nu au potența de a schimba radical situația din R. Moldova, așa încât fiecare om să nu mai aibă nevoie de pampersuri sau de orez de pomană, ci să-și poată cumpăra singur și cu demnitate lucrurile necesare. Nu trebuie să profiți de neajutorarea unor oameni, pe care mai întâi i-ai jefuit, iar apoi îi „fericești”, pentru ca ei să te aleagă din nou în Parlament sau în Primărie. Astea nu sunt acte de caritate, ci de corupție electorală.
Dar mă tem că, atâta timp cât vor exista alegători deplasați, care vor spune, strângând bucuroși la piept cutia de tușonkă și pachetul de hriscă: “A furat, îi drept, da ni dă șî nouî”, ne vom bălăci în această mocirlă sub zâmbetele orbitor de luminoase ale lui Vlad Palhotniuc și ale fermecătoarei, dar lipsitei de fler politic, Andreea Marin.

1 Comentariu
Spune ce crezi
Anulează
Dacă ar face fiecare politician atîta bine cît face Plahotniuc pentru familiile vulnerabile, pentru grădinițe școli și spitale, am trăi mai bine cu toții în Moldova