NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Gazpromul – o măciucă a lui Putin

În vara lui ’83 (secolul trecut) mă aflam în Tuva în cadrul unui detașament studențesc de construcție. Edificam o cazangerie pentru o școală în orășelul Baiancool, școală ce se construia cam de vreo 7 ani. Ceea ce am observat în timpul cât am stat în orășelul de pe malul Eniseiului erau relațiile tensionate dintre localnici (Tuva a intrat în componența URSS în 1944) și rușii veniți de pe aiurea. Tuvinii aruncau cu pietre în ruși, iar aceștia le umpleau băștinașilor gura cu țărână, când îi prindeau câte pe unul: “Na mâncați pământ, dacă tot spunețiu că-I al vostru!” Asta ca să înțelegeți că nu exista nici pe atunci prietenie între ruși și celelalte popoare din imperiul sovietic.

Fostele metropole din Europa: Anglia, Franța, Olanda, Germania, Portugalia, Belgia și-au construit cu fostele lor colonii relații amiabile, deschizând larg ușile pentru cei care au dorit să se stabilească cu traiul  în țările din Occident. Rusia lui Putin încearcă din răsputeri să refacă cu tot dinadinsul defuncta URSS. Fostele republici , care nu ascultă de Kremlin, s-au trezit cu probleme serioase. Ne gândim în primul rând la  Ucraina, dar și la Georgia, R. Moldova.  Paradoxal, dar nici drujba cu Moscova nu salvează de catastrofe. Exemplul Armeniei, pe care Rusia n-a ajutat-o să evite înfrângerea în recentul război cu Azerbadjanul, este relevant.

Rusia lui Putin a devenit o țară nocivă/toxică  pentru majoritatea statelor dezvoltate din lume, folosind ca arme de influență războaiele hibride, implicările în scrutinele electorale, subvenționarea formațiunilor sau oamenilor politici proruși, exercițiile hakerilor, rezbelul informațional și, tot mai mult în ultimul timp, gazul.

Moldova se confruntă actualmente cu o criză energetică, provocată, în mare parte, de nedorința Gazpromului de a încheia un contract pe termen lung de livrare a gazelor la prețuri rezonabile. După cum bine se vede, Moscova vrea să pedepsească cetățenii din R. Moldova pentru că au ales Maia Sandu și PAS, și nu Dodod și struțocămila comunisto-socialistă. Gazpromul nu este doar o companie mare care livrează gaze în spațiul europeran și asiatic, el a devenit și o măciucă în mâinile lui Putin. Când e vorba de interesele politice, Rusia nu mai pune în ecuație profiturile economice. De exemplu, ea a construit gazoductuctele Turkish Stream și Nord Stream 2, care ocolesc teritoriul Ucrainei,  tocmai pentru a pedepsi ucrainenii dornici de libertate. Aceste gazoducte , spun experții, nu sunt investiții bine gândite din punct de vedere economic, ele sunt profitabile numai pentru companiile lui Rotenberg și Kovalciuk, oameni apropiați ai lui Putin, care au câștigat miliarde din îngroparea țevilor în pământ. Mai nou, Moscova a decis să livreze gaz mai ieftin Ungariei, tot în prin ocolirea Ucrainei, tocmai pentru a produce tensiuni între Budapesta și Bruxeless. Apoi,  când e vorba de regimuri dictatorial, Rusia poate ierta datorii istorice de miliarde și este foarte dur cu statele democratice.

De unde și le este foarte greu reprezentanților guvernării actuale din R. Moldova, pentru că negocierile nu se poartă, așa cum ar fi normal, în teritoriul economic, ci  sunt împinse în (geo)poolitic. Așa că degeaba se ostenes simpatizanții Kremlinului când o îndeamnă pe Maia Sandu să plece la Moscova și să negocieze direct cu Putin prețul la gaze.

E nevoie de identificarea urgentă a surselor alternative de achiziție a gazelor, fie și mai scumpe, altfel chiar riscăm să înghețăm de frig la iarnă, or, Gazpromul nu-I cruță nici pe ruși, dară-mi-te pe noi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata