NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Grigorișin nu e…

Candidații la fotoliul de primar de Bălți au scăldat viitorul urbei în epitete stufoase: „Noua capitală”(A. Nesterovski), „Oraș de vis” (M. Tauber) „Oraș înfloritor”(N. Grigorișin) etc. Dă Doamne, dar nu cred, or, locuiesc în acest oraș din 1980 și am văzut multe/mulți și mărunte/mărunți.

Mi-a venit în cutia poștală și o gazetuță electorală a lui Nicolai Grigorișin, colorată dens în culorile infinitului – albastru. Fițuica este ca și în cazul celulozei lui Nesterovski ortografiată în limba rusă: pretendenții sau nu știu că peste 50 la sută dintre locuitorii orașului s-au declarat moldoveni sau se adresează în special doar unui electorat etnic, extrem de fidel lor.

Grigorișin, care se declară candidat independent (sic!), anunță alegătorii că nu este un om politic, ci un adevărat hozeaistvennik, adică, pe românește, un gospodar. Foarte bine, dar să vedem și argumentele: Grigorișin anunță că e singurul candidat pregătit să dezvolte orașul, să-l facă unul înfloritor, încât oamenii să nu mai vrea să plece la Paris, Londra, Berlin, Roma, Madrid sau București. Firește, Grigorișin are, să recunoaștem, un avantaj față de ceilalți pretendenți, or, el a activat și în calitate de vice-primar și în cea de primar interimar, și ar putea să-și treacă în palmares unele realizări, de exemplu, reparația capitală a unor porțiuni a străzilor Ștefan cel Mare și Mihail Lesecico, precum și a străzilor Conev, Decebal și Cagulului. Numai că, nu știu de ce, Grigorișin nu vrea să sublinieze și eforturile lui Renato Usatîi. Pentru că el spune doar noi am făcut sau nouă ne-a reușit. Personal, aș fi foarte precaut față de comportamentul unui asemenea hozeaistvennik, pentru că, în fapt, el acționează precum un politician de joasă speță: își atribuie merite care sunt de departe ale unei echipe și mai ales ale lui Usatîi.

În rest, în această fițuică electorală încap multe promisiuni standard: construcția de terenuri sportive în fiecare cartier, reparația școlilor și grădinițelor, definitivarea reconstrucției parcului Pobeda, finanțarea școlilor sportive etc…

Edificarea unui oraș înfloritor necesită resurse financiare serioase și investiții multe. Candidatul Nicolai Grigorișin nu spune nici o literă de unde va lua bani pentru proiectele sale super grandioase, iar un hozeaistvennik ar trebui să știe, de aceea nu convinge nici el.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"