NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Guvernarea minte iarăși, de stă Nistru-n loc

Se știe că discursul acuzator place întotdeauna publicului, or, îi produce iluzia că adevărul poate fi restabilit rapid. Vom încerca însă o abordare blîndă  a unei minciuni politice.
Săptămîna trecută, guvernarea a reacționat nervos la rezoluția drastică a Parlamentului European, decizie în care europarlamentarii, iritați de manevrele nesăbuite ale puterii din R. Moldova, în primul rînd, de invalidarea mandatului de primar de Chișinău al lui Andrei Năstase, au recurs la cîteva sancțiuni, printre care se număra și blocarea ajutorului macrofinanciar în valoare de 100 de milioane de euro. Reacțiile oamenilor de la guvernare au fost deosebit de „originale”. În primul rînd, ziceau ei, ședința Parlamentului European s-a desfășurat cu sala aproape goală.   Dacă suntem atenți la rezultatele votării rezoluției, descoperim minciuna guvernării  într-o nanosecundă: 343 de deputați au votat pro, 35 – împotrivă și 160 s-au abținut, deci, din cei 750 de deputați ai Parlamentului European,  au fost prezenți 538 de deputați. Apoi, ziceau ei, decizia Parlamentului European a fost una politică. Bine, domnii mei, dar decizia de a invalida alegerile a fost una juridică? Și în fine, ziceau ei cu detașare olimpică, nici nu avem mare nevoie de aceste 100 de milioane de euro, că R. Moldova are bani suficienți ca să se descurce. Era frumos și m-am simțit mîndru de oamenii de stat care ne conduc cu atîta înțelepciune. Chiar așa, mi-am zis, cît o să umblăm cu mîna întinsă pe la FMI, Banca Mondială, BERD, Comisia Europeană etc., e timpul să avem leii noștri. Ba bine că nu, a fost o ordinară minciună, or, ieri, la ședința Parlamentului R. Moldova, Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, îi îndemna de la tribună pe deputati să voteze un proiect de lege, conform căruia R. Moldova să poată împrumuta 25 de milioane de euro de la Banca Mondială, împrumut necesar „pentru achitarea salariilor, alimentarea copiilor, construcția drumurilor” etc.
Tovarăși, încetați să mințiți poporul cu televizoru’. Nu mai e timpul cînd informația era adusă de Sindbad marinarul sau de hulubii de poștă. Internetul îl poate ajuta pe oricare să deconspire minciunile oficiale. Cine să vă mai creadă, dragii noștri, chiar dacă ați jurat pe Constituție și ați pupat drapelul?
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"