NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Guvernarea nu vorbește despre votul mixt

Până la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 au mai rămas mai puțin de 40 de zile, dar foarte mulți  alegători, se pare, habar nu au încă de natura votului mixt. Posibil, Comisia Electorală Centrală (CEC) va instrui pe ultima sută de metri membrii circumscripțiilor electorale naționale și uninominale, va edita buclete, instrucțiuni, materiale adiționale, prin care va explica alegătorilor câ vor primi 4 buletine: unul va fi pentru votarea listei naționale a formațiunilor politice, altul – pentru votarea candidaților uninominali, al treilea – pentru referendum, adică, reducerea numărului de deputați și al patrulea, tot pentru referendum, dar deja revocarea deputaților. Nu este exclus ca televiziunile din General Media Group (GMG) să pună prin februarie pe post, mare-i Plahotniuc!, emisiuni, filmulețe în care să explice cât mai clar mecanismele noilor modalități de votare.
Deocamdată însă, total independenta Comisie Electorală Centrală și comisiile din circumscripțiile din republică au grijă ca să fie înregistrat „onestul” candidat Șor și ai lui haiduci electorali „integri”, să  fie înregistrați numaidecât candidații uninominali din partea PD, care, adevărați făcători de minuni!, reușesc să adune semnăturile necesare în timp record și ca Partidul Democrat și candidații lui să figureze neapărat pe prima poziție în buletinele de vot.  Televiziunile lui Plahotniuc, Dodon și Șor, pe de o parte, și Jurnal TV,  pe de altă parte, au grijă nu de informarea alegătorului, ci de turnarea zoilor peste capetele oponenților politici.
Doar ONG-urile din domeniu, care au câștigat granturi, încearcă să explice specificul actului de votare și să verifice calitatea candidaților înscriși în cursa electorală, dar vocile lor sunt înăbușite de exercițiile de  manipulăre, dezinformare, falsificare, tot mai bine orchestrate de guvernare.
Mă tem că cetățeanul, treaz, turmentat sau nehotărât, va fi „învățat” sau „îndemnat” în chiar ziua alegerilor, cum ea va fi deja una a „netăcerii”, de primar, șeful de întreprindere, instituție, brigadă, club,  comisie de circumscripție cum să voteze „corect”, adică pe socialiști, pediști, șoriști…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"