Anatol Moraru // “Guvernul Dodon” și cosmodromul

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

După modul cum Igor Nicolaevici Dodon a prezidat prima ședință a Guvernului, iar domul Chicu ședea pe necarosabil, după felul cum Igor Nicolaevici Dodon a anunțat obiectivele noului guvern, după multe alte moduri și feluri, care mai la vedere și care mai ascunse,  trebuie să înțelegem că domnul Chicu e un simplu  servant al președinției, de unde și mai nimerit ar fi să utilizăm sintagma: “Guvernul Dodon”. Ei bine, “Guvernul Dodon”, pe lângă multe promisiuni fabuloase, a anunțat că intenționează să construiască 2 aeroporturi: unul la nord și altul la sud. Nu sunt specialist în domeniu și nu mă apuc să fac expertize de fezabilitate a acestor proiecte. Mă întreb și eu ca tot cetățeanul plătitor de impozite, taxe și  facturi, și care, iată, trebuie să plătească și miliardul furat de alții, are de gând “Guvernul Dodon” să facă publică motivația argumentată a  necesității construcției acestor aeroporturi? Ce s-a întîmplat, până la urmă, acum la noi: a crescut vertiginos economia R. Moldova și numai reușim să exportăm  cu mijloacele obișnuite? S-a produs o explozie demografică (suntem vreo 30 de milioane) și nu reușește aeroportul din Chișinău să transporte cetățenii spre Europa,  Asia, America  și înapoi?  Dimpotrivă, spun specialiștii, aeroportul din capitală nu e exploatat la capacitățile reale. Nu ar fi rău, firește, ca cei din Lipcani, Briceni, Edineț, Rezina, Șoldănești, Soroca etc să zboare spre parisuri, berlinuri sau rome din Bălți, că-I mai aproape decât Chișinăul. Dar pentru aceasta ar fi de ajuns să fie reactivat aeroportul din Corlăteni, acum în paragină, sau reprofilat cel din Mărculeși.

Dar pe cât de nevoie este însă de un aeroport în Găgăuzia. Între Vulcănești și  Chișinău este autostradă bună și poți ajunge, bine –mersi, în două ore în capitală. Nu cumva atunci, acel împrumut de jumătate de milliard de dolari, promis de ruși pentru dezvoltatea infrastructurii republicii noastre, este destinat construcției unui aeroport care, ținând cont de atitudinea specială a găgăuzilor față de Rusia lui Putin, să devină încă o  bază mulitară rusească pe teritoriul nostru?

Sunt niște speculații neacoperite, veți spune. Ar putea fi, nu zic nu, dar atâta timp cât nu cunoaștem ce face și ce semnează Dodon la Moscova, unde se duce, se pare, mai des decât la baie, nu putem înțelege rațiunea unor asemenea proiecte de amploare.

Acuma chiar mă gândesc că n-ar fi rău ca “Guvernul Dodon” să se avânte în  construcția unui  cosmodrom, că oricum nu avem ce face cu banii…

leave a reply