NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Igor Dodon – turist, Ilan Șor – urbanist

Igor Nicolaevici Dodon, desi e ditamai președinte al R. Moldova, nu de capul lui.
A trait fericirea de a-i vedea în palatul prezidențial, în care turcii au făcut evroremont, pe Plahotniuc, Candu și Filip, personaje care  îi acordau   atenție, de regulă, doar în momentele când îl suspendau din funcție pentru 5 minute  sau când trebuia votată vreo lege tâmpită, de exemplu, despre votul mixt.
A trait satisfacții intelectuale, când i-a văzut  în ospeție și pe Maia Sandu, Andrei Năstase, Alexandru Slusari pe care, de altfel, îi putea vedea obișnuit doar la televizor.  Și, desigur, a fost deosebit de bucuros să-I vadă la palat și pe oamenii dragi inimii lui socialiste: Zinaida Greceanîi, Vlad Bătrîncea și Ion Ceban. Considerând că “președinția și-a făcut datoria“, Igor Nicolaevici a tras o fugă până la Muntele Athos, posibil pentru consultații cu Divinitatea. După ce și-a încărcat bateriile cu sfințenie, Dodon a luat-o spre Moscova, desigur, pentru instrucțiuni: cum trebuie să procedeze corect în situația postelectorală complicată din R. Moldova. S-a întâlnit iarăși cu Patriarhul Chiril, poate pentru a-I povesti acestuia ce se mai face pe Athos, or, capul Bisericii  Ortodoxe Ruse nu are voie să meargă într-acolo, după ce s-a sfădit cu Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu. Apoi, s-a sfătuit cu oficialii ruși, dacă trebuie să facă alianță cu Plahotniuc sau nu, că șeful națiunii tare vrea să conducă și mai departe țărișoara. Deși, bravul nostru președinte spune (ca în fața icoanei) că rușii nu au făcut și nu fac presiuni asupra lui, am zice că nu trebuie să-l credem pe cuvânt. Astfel, vom vedea în zilele care urmează, dacă rușii se opun unei alianțe PSRM și PDM si dacă vor debarcarea lui Plahotniuc printr-o alianță tehnică PSRM și ACUM. Concluzia este una veche: Dodon n-a fost, nu este și nu va fi un președinte independent. Ori de câte ori se ciocnește de o problemă dificilă, aleargă la Moscova. De unde și, se vede, n-a realizat nicio promisiune electorală din multele cu care flutura în prezidențialele din  2016.
Posibil, judecătorii de Curtea de Apel din Cahul sunt persoane foarte de treabă și, pe undeva, chiar înțelepte. Așa cum, Ilan Mironovici Șor e plin de proiecte grandioase, precum blana unui Tuzik de insecte,(grădinițe cu piscine și saline, drumuri super asfaltate în Orhei), purtătorii sudici de mantii nu se grăbesc să-l condamne pe Șor, tocmai pentru ca acesta să reușească să-și rotungească visele urbanistice. E o ipoteză luminoasă, recunosc. Altfel, nu înțeleg de ce murează ei un an de zile dosarul haiducului de la Orhei, când prima instanță l-a condamnat cu probe la șate ani și jumătate.
Mă tem că și ideea de a supune unor expertize economice probele din dosarul, șorian, operație care ar necesita ani de zile, vine tot de la  sud, de la oameni  cu tichie la cap.

1 Comentariu
  1. macar spune

    Bravo Anatol Moraru. Mi-a placut mult cum ai descris actiunile, care au loc in Porcaria creata de dodon

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"