NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Igor Nicolaevici și ceilalți, COVID-ul nu l-au inventat moldovenii

Mai mulți experți internaționali sunt de părerea că COVID-19 va schimba mult peisajul lumii contemporane, invocând drept argument modul cum a devenit cu totul alta lumea, după pandemia ciumei buboase din secolul  XIV. Vom trăi, sper, și vom vedea, dar eu unul nu cred că virusul va schimba ceva radical în R. Moldova.

Spun asta observând, autoizolat firește, modul cum procedează per ansamblu guvernarea socialist-pedistă pe vreme de molimă. Nu afirm că instituțiile statului nu încearcă să facă față COVID-ului. Despre asta ne spune televizat și zilnic președintele, prin cumul și medicul șef al țării, Igor Dodon.
Din păcate, Igor Nicolaevici nu ne spune nimic și despre cum, în vreme de criză, lucrează în continuare cu eficiență schemele de corupție. De exemplu, de ce au crescut prețurile la alimente odată ce în întreaga lume ele au scăzut? De ce, când costul barilului de petrol înregistrează cote minime pe piața mondială, la noi prețurile de la benzinării scad cu câțiva bănuți? De șe statul, care are nevoie de mulți, foarte mulți bani, mai ales acum, lasă în seama unor intermediari aducerea acasă a cetățenilor moldoveni.
În genere, atitudinea guvernării față de concetățenii noștri, care vor să revină de peste hotare, este o mare porcărie. Am mai spus-o, majoritate dintre aceștia au plecat nu pentru că aici le era foarte bine și să nu uităm că banii pe care îi trimiteau, peste  un miliard de doalri în fiecare an, completau serios Bugetul de Stat al R. Moldova. Ucraina, aflată în război cu Rusia, depune toate eforturile ca să-și aducă, fără a-i umili, cetățenii acasă. Președintele Zelenschi afirmă că țara are nevoie de ei și că va face tot posibilul ca să-i reintegreze.
Igor Nicolaevici însă, preferă să-i dojenească discriminator, pentru că „abia acum și-au amintit de R. Moldova?” În fapt, Dodon nu-i original, el xeroxează afirmația Mariei Zaharova, reprezentantul MAE al Rusiei, care le imputa rușilor, care vor să se întoarcă: „Acum suflați colbul de pe pașapoarte?” Cetățenii noștri sunt obligați să procure obligator polița medicală ca o condiție a îmbarcării în avion. Poate avem răbdare să revină și să o procure aici, în condiții  cât de cât normale. E și în acest caz un urât miros de afacere, or, noi știm cât valorează pentru sănătate deținerea unei polițe medicale și nu știm unde se duc banii noștri, când n-o folosim deloc.
Partea cea a mai parșivă a problemei este că Dodon și socialiștii/pediștii lui, riscă să pornească un război între cei care au rămas să supraviețuiască aici și cei care au plecat, acum nevoiți să se întoarcă. Oficialii inoculează discret ideea că cei care revin din Italia, Spania, Franța, Marea Btitanie etc. au adus/aduc molima. Igor Nicolaevici și ceilalți, COVID-ul nu l-au inventat moldovenii, e vorba de o pandemie. Chiar dacă neînfricatul nostru președinte închidea complet necuprinsa noastră țară, nu exista siguranța că virusul nu ajungea  la noi. Exemplu elocvent este aituația din Coreea de Nord, care a tras fermoarul, interzicându-le nu numai propriilor cetățeni, dar și diplomaților străini să intre/iasă din țară.
Cred că reticența lui Dodon și a socialiștilor/pediștilor săi este una explicabilă. Când au început să se întoarcă ostașii sovietici biruitori din Europa, Stalin a trimis foarte mulți ofițeri în Siberia. Explicația a devenit clară ulterior: Iosif Visarionovici se temea că oamenii aceștea, care văzuseră Europa, fie și în ruini, puteau pune întrebări despre cum au trăit ei decenii într-un lagăr uriaș, findu-le spus zilnic că sunt „cei mai fericiți dintre pământeni”.
Asta e, într-un fel, și situația noastră. Oamenii aceștia, care au cunoscut frumusețile civilizației europene, posibil, că nu vor dori să-l voteze pe Dodon și pe servanții săi, care urmăresc cu știință doar să se îmbogățească.
În fine, mi-a venit factura pentru energia electrică de la RED Nord. Sunt avertizat să o plătesc numaidecât până la 8 aprilie, altfel voi fi deconectat. Bine, dar Comisia pentru Situații Excepționale îmi spune că trebuie să stau acasă, altfel mă vor amenda, iar salariul imi vine, dacă nu se va întâmpla nimic extraordinar, tocmai pe 10…
S-ar părea că  atunci când suntem toți afectați de o molimă necruțătoare, care nu alege între un muncitor de rând și prințul Charles, ar trebui să demonstrăm că suntem în primul rând niște buni creștini( că tot ne lăudăm cu asta în stânga și în dreapta) și trebuie să ne ajutăm, dacă nu-l putem iubi, aproapele.
Nu spun că instituțiile statului nu încearcă să facă față COVID-ului. Despre asta ne spune zilnic și televizat președintele,  acum, prin cumul și medicul șef al țării, Igor Dodon.
Din păcate, Igor Nicolaevic nu ne spune nimic și despre cum, în vreme de criză, lucrează în continuare schemele de corupție. De exemplu, statul, care are nevoie de mulți, foarte mulți bani, lasă în seama unor intermediari aducerea acasă a cetățenilor moldoveni.
 

1 Comentariu
  1. Ion spune

    Trist de tôt ! Si mai grist e, ça multi aplauda à este ineptii ale lui dodon si Co. Cred le place mult hrisca, tusonca, vinul cadonat de ei. Medicii au uitat cité au luat de cei din diaspora, cum o fac pe „Europenii” cind noi venom acasa. Nu vin de Buna voe acasa. Né este greata, cind il vedem pe „atotputernicul, istoricul” si tradatorul nostru.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata