NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru //  Încercați să vă iubiți părinții și celelalte rude plecate în luturi

Vecinul meu de garaj îmi spunea înainte de Paște cum l-a rugat pe verișoru-său să facă ordine la mormintele părinților lui pentru că până la Călărași e o cale lungă, iar prețul la motorină și benzină a urcat până dincolo de cer. Ruda i-a explicat că are deja 10 oferte plătite de consătenii stabiliți în străinătate care nu pot veni acasă de Paștele Blajinilor, dar vor ca mormintele rudelor să arate bine. Așa că bunul meu vecin a trebuit să facă în săptămâna luminată o cale lungă până la satul natal din Călărași și să îngrijească personal de mormintele părinților.

Aflându-mă tocmai două zile în cimitirul vechi și cel nou din satul în care am văzut lumina lumii, am observat morminte neîngrijite sau la care nu a venit nimeni. E ceva care te răvășește, or, de când mă țin minte nu se putea să nu vie cineva în aceste zile speciale la mormintele celor dragi. Firește putem înțelege că așa au venit vremurile, că mulți basarabeni s-au împrăștiat câtă-i lumea de largă. Și totuși, e un mare păcat că se pierde datina, se risipește datoria noastră sfântă față de cei care, vorba lui Blaga, „se întind domol sub pietre” și care „vor să fie  rădăcinile prin care ne prelungim pe sub pământ”.

Poate asta ar trebui să facă politicienii noștri vânduți Moscovei, să nu verse cisterne de lacrimi false că se pierde tradiția glorificării de 9 mai a „eliberatorilor”, față de care au, după cum consideră ei, obligația să le păstreze veșnic memoria, ci să ajute basarabenii să rămână acasă.

E ușor să iubești „eliberatori” străini, care mai și te-au omorât cu foamea, te-au deportat, ți-au născocit o altă limbă și o altă istorie, încearcă să-ți iubești părinții și celelalte rude plecate în luturi. Sunt sigur că și lui Dumnezeu i-ar plăcea mult asemenea fapte.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"