NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru //  Încet, încet, R. Moldova poate deveni un ȘorLand

Asistăm în ultimul timp la un proces politic oarecum anormal chiar și pentru spațiul public dintre râuri obișnuit cu toate. Se pare că în R. Moldova se răspândește, în paralel cu COVID-ul, și un alt virus – șorvidul.

Dar să punem filmulețul. Șase deputați ai PDM se dezamăgesc brusc, într-o noapte, de cum merg treburile în formațiunea lor politică și divorțează de aceasta la 19 februarie curent, constituind în Parlament o fracțiune dirijată de Andrian Candu și care s-a numit, desigur, Pro-Moldova. Peste 10 zile, la 29 februarie, deputatului de Sîngerei Gheorghe Brașovschi nu-i mai convin principile și valorile Partidului Democrat, le spune good by colegilor de tranșeie și se lipește și el strâns de echipa lui Candu. La 1 mai, frumoasa blondă Ruxanda Glavan rostește un gingaș  Im so sorry, but… și  rupe, și ea relația cu colegii de democrație plahotniucistă plecând la noii colegi plahotniuciști din Pro-Moldova A urmat, la 4 mai,  lunga (7 ore!) întrunire cu scântei a staff-ului democraților, la care, după cum se spune, toți cei prezenți, obișnuiți de mult cu hoția, au aflat cu stupoare că Pavel Filip, fură considerabil, dar nu le dă și lor, reprezentanți de marcă ai partidului pe care Filip are onoarea să-l conducă, după ce a fugit Plahotniuc. Înțelegând într-un târziu cine-i Pavel Filip, la 8 mai, deputații Violeta Ivanov (o altă frumoasă blondă), Vladimir Vitiuc, Elena Bacalu și Oleg Sîrbu părăsesc și ei PDM-ul, iar neonorabilul Dumitru Diacov realizează că se strică jucăria. Până aici, nimic neobișnuit pentru felul de a face politică autohtonă, de, membrii unui partid decid să părăsească formațiunea iubită până mai ieri și să meargă spre o alta, mai onestă și apropiată ideologic.
Însă… surprize-surprize pentru norodul neinformat: dacă Elena Bacalu și Oleg Sîrbu au navigat așteptat spre Candu, apoi cei doi remarcabili turiști politici, Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc, au aderat la fracțiunea… Partidului Politic Șor, întrucât au conștientizat într-un târziu, că numai împreună cu Ilan Mironovici vor reuși să realizeze toate proiectele lor social-economice, destinate fericirii cetățenilor din R. Moldova.
Ceea ce a urmat este și mai interesant. Parcă teleghidați, peste 160 de de membri ai PDM (consilieri, primari etc.) din raioanele republicii au declarat că părăsesc formațiunea din cauza că Filip s-a culcat sub Dodon. O parte a dezertorilor s-a dus la Pro-Moldova, iar o altă parte s-a aruncat în brațele lui… Șor, or, cum declară ei,  acesta întruchipează unica forță din R. Moldova, care mai poate face ceva. Mă tem că în zilele următoare șorvidul va afecta și alți membri ai PDM din teritoriu, dar  și… ai PSRM.
Acum, doar două concluzii și un post-scriptum.
Prima: Pavel Filip trebuie să înțeleagă că moldovenilor (în deosebi membrilor de partid) le place omul care fură, dar le dă și lor.
A doua: dezamăgiți (sinceri sai nu), membrii PDM părăsesc o formațiune politică, care s-a remarcat prin hoții și corupție, și aderă la o altă structură politică, șeful căreia, Ilan Mironovici Șor, este dat în căutare națională și internațională, fiind condamnat de prima instanță la 7 ani de închisoare. Mai rar asemenea fenomene negre în lume, poate doar în Africa.
P.S. Președintele Dodon amenință că poporul infuriat ar putea demola (juridic ori fizic, el încă nu știe) Curtea Constituțională. Nimic nu se va întâmpla! Sperăm că Igor Nicolaevici n-a uitat cum, la 9 iunie 2019, Plahotniuc și gloata lui democratică mărșăluiau pe Ștefan cela Mare și prin PMAN, strigând „Noi sântem poporul”, mai și aruncând simbolic câțiva curcani neafiliați politic peste gardul președinției.
Poporul n-a ieșit atunci să-i apere pe Plahotniuc, Costea Borsetca, Țuțu, Diacov, Sârbu, Candu, Ivanova, Vitiuc, Filip etc., să demoleze președinția și parlamentul (că nu era tâmpit), și la 14 iunie PDM-ul s-a retras de la guvernare cu codița-ntre picioare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"