NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Ion Chicu: voinicul în piele de maur

 
Șota Rustaveli este, știu cei versați, autorul celebrului poem Voinicul în piele de tigru, în totalitatea lui o expresie artistică despre domnia reginei Tamara și despre gloria Imperiului Georgian în Epoca de Aur.
Istoricii care vor scrie, dacă vor scrie, despre biografia lui Ion Chicu, vor numi, posibil, această scurtă aflare la butoanele guvernului Epoca de Păcură a domnitorului Igor Dodon Culiokul, iar premierul ar putea fi eternizat drept Voinicul în piele de maur. De maur, nu pentru tenul obrazului, ci pentru că Chicu nu a ascuns de la bun început, că misiunea lui (tot mai imposibilă!) este de a betona calea lui Dodon spre încă un mandat de președinte. După aia…valea.
Până în noiembrie 2019, Ion Chicu își câștigase reputația de un specialist priceput în economie, mai având și ceva fler în celelalte. De unde a și părut straniu, când prin septembrie – octombrie trecut, Ion Chicu a început să critice dur și nefondat activitatea de numai cinci luni a guvernului Sandu, deși, ca expert în economie, înțelegea prea bine că lucrurirle se îndreaptă, în general, spre cotele stabilității. Mai apoi am înțeles cu toții că, de fapt, el vroia să-i ia locul Maiei Sandu. Cocoțat în fotoliul de prim-ministru, Chicu parcă a suferit o operație pe creier, care a degenerat într-o dedublare. Astfel, Chicu are un discurs normal, când vorbește onest despre dificultăți  și efortuirile  de a menține țara la linia de plutire. Uneori însă, parcă la un șuerat al lui Igor Nicolaevici, începe să devină agresiv, arogant, răutăcios, fantezist, vindicativ, insolent, minciunos, cu limbaj tare, întocmai ca șefu’ Dodon. Nu vom osteni cititorii cu lista întreagă de păcate, făcute cu voie sau nevoie de premier. Om întreg la minte, Chicu, de exemplu, trebuia să insiste ca cele 20 de autocamioane cu echipamente antiCOVID, venite din România, să fie întâmpinate cu ospitalitarte în Piața Marii Adunări Naționale. Au fost băgate însă sub podul de la Telecentru, pe motiv că în țară e stare de urgență și… nu-i voie. La mijloc era bădărănia șefului său Dodon, căruia nu-i ticnește șoricul de cum vede un român. La 9 mai curent,  PMAN-ul a fost împânzit de vre-o 300 de automobile pline cu  indivizi, care au sărbătorit Deni Pobedî, iar prim-ministrul Chicu n-a mai invocat starea de urgență. Virusul răutății dodonești se transmite ușor și lui Chicu. Astfel, mulțumindu-le medicilor români pentru ajutorul acordat în combaterea COVID-ului, șeful guvernului n-a scăpat ocazia să de-a cu copițica, afirmând că aceștia  “au oportunitatea să învețe de la medicii noștri cum se tratează asemenea boli.  Să nu uităm și cum a mințit că creditul de două sute de milioane de dolari de la ruși este unul avantajos pentru R. Moldova.
E drept, mutantul Chicu are, cum spuneam, și momente de revenire la normal. Șeful guvernului s-a arătat voinic în fața echipei în sutane de la Mitropolia Moldovei, care  l-au amenințat că nu-l vor mai pomeni de bine la slujbe, dacă nu le deschide bisericile. Arătându-se dezgustat de procesul de vindere cu pacica a deputaților din parlamentul actual, Chicu spune că va demisiona, dacă se va dărâma coaliția.  De regulă, maurul pleacă, după ce-și face treaba. În R. Moldova însă e posibil și  mai devreme.
Premierul anunța că nu se va pierde, că are cu ce se ocupa. Nu ne facem defel grij pentru cariera ulterioară a domnulu Chicu. În R. Moldova poți să ai reputația de recepționar de culioace cu bani  și să ajungi președinte de țară.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"