NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Kozak, Hahn și Freden vin să ne facă oameni gospodari

Luni, 3 iunie,  la Chișinău urmează să vină buluc Comisarul Europran pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, Vicepremierul rus Dmitri Kozak, tot el și reprezentantul președintelui Putin pentru dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu R. Moldova și Brad Freden, Directorul Oficiului pentru afaceri din Europa de Est al Departamentului de Stat al SUA.
Vestea despre venirea concomitentă a trei  oficiali străini de rang înalt a devenit o mină de aur pentru mass media și analiștii de la noi, care nu au întârziat să construiască fel de fel de scenarii și emită ipoteze cu diuiumul, de, suntem un popor care poartă în sânge dragostea pentru trasul cărților, ghicitul în bobi și umblatul prin babe. Așa cum “timpul nu mai are răbdare”, or, săptămâna viitoare expiră termenul indicat de lege pentru constituirea unei coaliții de guvernământ, majoritatea jurnaliștilor aflați în treabă sunt de părerea că  Hahn, Kozak și Freden vin să ne facă guvernare. Se vede că, după ce Balcanii au încetat să mai fie butoiul cu praf de pușcă de sub fundul Occidentului, cei numai 33, 864 de km2 de geografie care se numesc R. Moldova au devenit marea bătaie de cap a bătrânei Europe și nu numai, odată ce, iată, vin laolaltă  un rus un american și un european.
Nu știu cum se vor întâmpla lucrurile, nu e exclus ca, într-adevăr, să ne trezim săptămâna viitoare cu o coaliție PSRM-PD. Or, nu înzadar a apărut la televizor, strălucind de sănătate, Vladimir Plahotniuc și a amenințat că-i va căsăpi pe toți cei care se vedeau déjà la praznicul lui, iar ofițertul de presă al PD-ului a anunțat că formațiunea șefului națiunii oferă socialiștilor postul de președinte al Parlamentului numai ca aceștia să se cunune cu democrații la guvernare.
Oricum, implicarea marilor funcționari străini denotă mizeria în care ne aflăm, pentru că nimeni nu are de gând să ne întrebe dacă suntem de acord sau nu cu o asemenea coaliție sau cu alta. Asta și pentru că avem o clasă politică impotentă.
Nu cunosc dacă Dodon e robul lui Plahotniuc sau nu, dar dolofanul președinte s-a îngrijit mai tare de a apăra interesele Rusiei, decât ale țării pe care pretinde că o reprezintă. El a trepădat până la Moscova și înapoi, pentru că avea nevoie de intrucțiuni și, mai spun gurile sparte, ca să-l convingă pe Putin că Plahotniuc horoșii.  Acum se pare că s-a brodit ceva acolo, odată ce Dodon și nu Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene a adus vestea că vine Kozak.
Plahotniuc și toți ai lui, experimentați în rele, au devenit atât de nocivi, încât nimeni nu vrea să se lege cu ei. Ideea lor supremă este să rămână cu orice preț la cormușcă. Este foarte intersant cum lunile acestea deputații democrați s-au dat la umbră, ei, care au izvodit alegeri pe circumscripții uninpominale tocmai pentru ca alegătorii să-și cunoască mai bine candidații. Doar tot ei întrebau lumea la referendum dacă trebuie sau nu rechemați deputații care nu îndreptățesc așteptările alegătorilor.
Echipa Năstase/Sandu manifestă lipsă de experiență politică/parlamentară, preferă atacul la baionetă și nu mișcări abile, stategii și tactici eficiente. Eu nu sunt, deocamdată,  în stare să-și depășescă oponenți sau să-i convingă pe susținătorii lor și nu numai că vina perntru eșuarea unei coaliții de guvernământ o poartă socialiștii.
Am ajuns s-o trăim încă o dată și pe asta: am ales în parlament indivizi pe care-i doare într-un loc urât mirositor de destinul țării, pentru ei mai sus de toate sunt angajamentele, aranjamentele, banii, interesele, principiile în sine. Astfel că trebuie să vină străinii și să ne facă gospodari la noi acasă, pentru că ai noștri oameni politici n-au ouă de paști.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"