NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // La CSM se întâmplă „lucruri urâte”, dar Nagacevschi, Chicu, Năstase și onegiștii fac… ikebane

Întruniți în ședință la 28 iulie recent, membrii Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) au aprobat avansarea unor judecători foarte compromiși/dubioși  în funcții-cheie ale sistemului.

Astfel, judecătoarea Tamara Chișcă-Doneva, care a luat decizia finală în cazul dosarului magazinului „Gemenii” din Chișinău, fapt care a dus  la condamnarea la CEDO a R. Moldova și la obligarea statului de a achita prejudicii în valoare de 3,6 milioane de euro (70 de milioane de lei), a fost promovată în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție.

Un alt personaj neintegru, judecătorul  Vladislav Clima, cel care a menținut decizia Rodicăi Berdilo de anulare a rezultatelor alegerilor locale din 2018 din Chișinău, privându-l astfel pe Andrei Năstase de mandatul de primar al capitalei, a fost desemnat președinte al Curții de Apel Chișinău.

Magistrata Nadejda Toma, cea care a menținut pedeapsa de nouă ani de închisoare pentru Vlad Filat, a fost numită vicepreședinte la Curtea Supremă de Justiție.

Reacțiile actorilor politici, demnitarilor de stat și a reprezentanților societății civile  la aceste sfidătoare măgării judecătorești sunt de-a dreptul uluitoare.

Un personaj bizar, ministrul Justiției Fadei Nagacevschi, a recunoscut în cadrul unei emisiuni televizate că la CSM  se întâmplă „lucruri urâte”, dar nu are de gând să se implice, întrucât lucrează la proiecte de reforme  în justiție.

Prim-ministrul Chicu a blamat și el într-o postare de pe facebook decizia CSM-ului, subliniind că judecătorii promovați au adus prejudicii materiale și de imagine statului.

Andrei Năstase, împreună cu câțiva membri ai PPDA, a organizat în ziua de 28 iulie  un Flash Mob chiar în fața sediului CSM, protestând astfel împotriva ascensiunii judecătorilor compromiși până în măduva oaselor..

Presa de dreapta a reacționat anemic, exprimându-și îngrijorarea vis-a-vis de această largă/cinică demonstrație a nesimțirii.

ONG-urile din domeniu nu au tresărit, deocamdată: fie nu le-au venit încă banii pentru activități, fie sunt în vacanță.

Analizând porcăria întâmplată la CSM, reprezentantul Delegației Uniunii Europene  în R. Moldova, Peter Mihalko, s-a nedumerit de modul neobișnuit în care se produc reformele în justiția moldovenească

Ce să spunem despre această palmă răsunătoare aplicată cinic și public societății?

Când ministrul Justiției se arată impotent în gestionarea stării deplorabile de lucruri din domeniu, atunci ar fi mai bine să se facă negustor de zarzavaturi.

Când prim-ministrul Chicu nu-l pune la treabă pe ministrul Justiției și, în consecință, judecătorii, care jecmănesc oamenii și statul, ajung foarte sus, atunci ar fi mai bine să se facă socotitor de nave din portul Giurgiulești, care transportă  grâul moldovenesc în  străinătățuri.

Când Andrei Năstase nu poate afla măcar cu o lună înainte despre avansarea judecătorilor corupți, ca să împiedice mârșevenia, când PPDA nu are o politică coerentă în ceea ce privește asanarea justiției, atunci ar fi bine să facă discoteci și nu  Flash Mob-uri.

Când ONG-urile, care pretind că sunt societatea civilă, nu combat idioțeniile din justiție, apoi să se reutileze în cercuri pe interese și să facă ikebane.

Despre președintele Dodon nu mai spunem nimic, or, el n-are timp pentru redresarea justiției. Igor Nicolaevici se întreține face to face și cu prezidentu’ Transnistriei.  Asta după ce și-a târât neprotocolar veteranii, care au luptat pentru integritatea țării, pe asfaltul Chișinăului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"