NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru //  Laudă Limbii Române

Sărbătorile naționale de la finele de august al fiecărui an ne îndeamnă să medităm asupra existenței noastre ca entitate politică, economică și spirituală pe hărțile  lumii. Ne doare că, deși ne-am declarat independența încă în 1991, mai orbecăim încă prin ceața tranziției pe când alte foste republici sovietice au reușit să devină membre ale Uniunii Europene și NATO și să cunoască stabilitatea și bunăstarea. Ne frământă că așa și nu am reușit evacuarea trupelor rusești din Tiraspol, problema transnistreană rămânând a fi și astăzi nesoluționată. Nu ne place că nu am putut să ne rupem total de Rusia. Ne reproșăm că nu am izbutit să stârpim corupția și să clădim o economie puternică. La fel, înțelegem că suntem astăzi practic singurele personaje din Europa preocupate încă de  problema identitară: influențați de politicieni dubioși, spălați pe creier, unii  oameni de la noi se mai declară moldoveni și consideră că vorbesc limba moldovenească. Sperie și viteza cu care se depopulează acest spațiu interriveran: peste un milion de cetățeni au plecat în străinătate și nu manifestă deocamdată dorința de a se întoarce. Lista nemulțumirilor, dezamăgirilor, supărărilor motivate poate fi continuată.

Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că, pentru Istorie, 30 de ani sunt mai nimic, o nanosecundă,  de unde și răbdarea, perseverența și asiduitatea pe care trebuie  să ne-o asumăm conștient pentru devenirea noastră. Apoi, ar trebui să ne încurajeze că în aceste trei decenii am reușit să nu admitem cocoțarea în fruntea statului a unui dictator, cum li s-a  întâmplat nefericit rușilor cu Putin sau belorușilor cu Lucașenko. Or la noi, totuși, guvernările au putut fi schimbate prin alegeri. Altfel spus, să ne bucurăm că am putut păstra perspectiva înaintării pe versantul pro-european.

În acestă direcție, sărbătorirea oficală a Limbii Române în R. Moldova nu mai pare un paradox sau un atavizm. Firește, există în lumea contemporană statei care ar parcă mult mai îndreptățite pentru a sărbători limbile lor: Anglia – pentru că miliarde de cetățeni comunică prin Internet asistați de engleză; Spania – pentru că aproape un întreg continent latinoamerican vorbește spaniola sau China – pentru că acolo peste un miliard și 400 de milioane vorbesc chineza. R. Moldova sărbătorește Limba Română la 31 august pentru că acesată limbă a fost interzisă în acest teritoriu începând cu 1812, populația fiind supusă timp de 155 de ani unei crunte și bine orchestrate politici de rusificare. Anume acestui miracol al păstrării românității în genetica oamenilor acestui pământ (în pofida tuturor nedreptăților istorice) și îi este consacrată această sărbătoare. Să prețuim că mii de generații  de români au trudit pentru ca să avem o limbă „ca un fagure de miere”. Să vorbim zilnic o română corectă, așa de parcă ne-ar „asculta Eminescu”. Asta ar fi omagiul fiecăruia dintre noi, oriunde ne-am afla, Limbii Române și asta i-ar asigura dăinuirea.

Las în seama altor penițe, mai înzestrate, imnurile, odele, apologiile Limbii Române. Voi spune doar asta: „La multe alte mii de ani, Limbă Română!”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"