NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Lenin – da, Unirea – nu

Astăzi în municipiul Bălți ar trebui să fie mare sărbătoare, or, e ziua de naștere a primarului Nicolai Grigorișin. Capul orașului însă nu are când să jubileze, el s-a angajat în luptă pe viață și pe moarte cu unionismul. Astfel, ieri, 4 septembrie, edilul bălțean a declarat într-o postare pe Facebook că nu poate satisface cererea preşedintelui Filialei Bălţi a Partidului Unității Naționale, Sergiu Burlacu, de a organiza în perioada  1 noiembrie – 20 decembrie 2018 un șir de evenimente cultural-artistice, dedicate Centenarului Unirii. Grigorișin și-a motivat decizia prin două rațiuni: ambele idioate. Rotofeiul primar, un statalist de serviciu  ca și Dodon,  consideră că mitingurile la care se cere lichidarea statului moldovenesc sunt inadmisibile. Apoi, menționează Grigorișin, firește, unioniștii au dreptul constituțional la întruniri, dar așa se face că Piața Vasile Alecsandri din centrul orașului este deja rezervată pentru Partidul Nostru (al cărui membru este edilul), care a avut grijă, cât vizionarism!, să depună la primărie o adresare în acest sens.
Ce să zicem? E o cacealma, domnilor. Tovarășul căpitan Grigorișin nu are dreptate din punct de vedere istoric, pentru că Adunarea Generală a Zemstvei  Bălți a votat la 3 martie 1918 Unirea cu Țara.  Adică vă permiteți  să-l slăviți oricând vă place pe un criminal sângeros de Lenin, care n-are nici în clin nici în mânecă cu acest oraș, dar un eveniment de mare importanță istorică, care s-a produs exact în acestă geografie, nu.  Adică celebrați în fiecare an eliberarea Bălțiului de sub „trupele fasciste și burghezo-române”, „Operația Iași-Chișnău”, dar Unirea nu. Chiar se teme corpolentul nostru primar că „puternicul și înfloritorul” stat moldovenesc se poate nărui de la o simplă „scărpinare” a unioniștilor? De ce nu se inflamează Grigorișin când iubitul său președinte Dodon mai că nu se pupă pe bot cu liderul Transnistriei Vadim Krasnoselskii, acoliții căruia au lichidat de fapt statul R. Moldova, pentru că și-au făcut pe pământurile noastre un altul, o fantomatică RMN? Și apoi, când primăria noastră se înfrățește cu rușii din Nijni Novgorod sau din Sankt Petersburg , nu este asta o formă de unire?
Un primar cu scaun la cap ar avea grijă să devină primar al tuturor. Să iubească în aceeași măsură comunitatea poloneză, ucraineană, rusă, romă, evreiască etc., și să facă tot posibilul ca aceștia să poată organiza și sărbători evenimentele semnificative pentru aceste comunități, dar și pentru acest oraș.
Domnule primar, ar trebui să-i iubiți pe unioniști măcar pentru faptul că aveți câțiva în rândurile Partidului Nostru, vorbesc de cei care dețin cetățenia română.
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"