NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Lumea nu se termină mâine

Alegerile s-au încheiat, a început însă show-ul postelectoral, adică vânzoleala în jurul unei/unor eventuale alianțe. În lumea occidentală, unde legile jocului se respectă cu strictețe, inițiativa o are, de regulă, partidul care a obținut cel mai mare număr de mandate,  în cazul nostru ar trebui să fie PSRM -ul.
Dar la rampă a apărut Vlad Plahotniuc, care a declarat, stâlcit, cum o face el de obicei, că ei sunt gata de negocieri cu toate formațiunile intrate în parlament. Astfel, PD-ul s-a deconspirat, adică formațiunea  e în drept să înceapă negocieruile, întrucât deține deja („neformal”) 40 de mandate: 30 PD + 7 Șor (gândit de Plahotniuc drept un partid conservă) + 3 „independenți”.
Nu pretind nimbul de analist politic, de unde și nu îndrăznesc să desenez scenarii postelectorale. Totuși, două versiuni, după mine, sunt posibile: o alianță a Partidului Democrat cu Partidul Socialiștilor, pentru că în R. Moldova nu contează diferențele de ideologie declarate. Altfel spus, PD este un partid „european” în aceeași măsură în care PSRM este un partid „socialist”. Sper că nu supăr prea tare pe deputații acestor formațiuni, dar pe ei îi interesează (în primul și în primul rând) banii și doar banii (au demonstrat-o nu o singură dată!).
O altă posibilă variantă:  PD  va reuși și de această dată să cumpere mandatele necesare pentru a obține majoritatea parlamentară, mai ales că acum trebuie să corupă doar 12 deputați, or, cum spuneam, au deja 40 de mandate în buzunar. Se zvonește că Plahotniuc a identificat deja 3 deputați de la PSRM (nu le dăm încă numele)  mai slabi de înger.
Totodată, nu-i înțeleg pe cei care pun presiune pe ACUM ca să facă alianță fie cu PD, pentru a continua cursul spre „integrarea europeană”, fie un concubinaj cu PSRM, pentru a-i debarca pe pediști de la guvernare.
Cum să faci alianță cu PD care a avut grijă să toarne în actuala campanie electorală în capul liderilor ACUM cisterne de zoi, sa facă din acest bloc electoral troacă de porci?
Cum să faci alianță cu PSRM, când aceștia nu ascund că vor să-l slujească pe Putin, să facă din R. Moldova  o latifundie rusească?
Eu aș zice să înțelegem decizia unei formațiuni de a  respecta pe adevăratelea niște principii și valori, firește, nu ca Lupu.
Lumea nu se termină mâine.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"