NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Merkel – mama “pragmatismului” european

Discursul Dașei Navalnîi în fața europarlamentarilor cu ocazia decernării premiului “Andrei Saharov” tatălui său , cunoscutul om politic Alexei Navalnîi, aflat în pușcăria putinistă, a fost unul remarcabil. Dașa le-a imputat deputaților faptul că, invocând rațiuni pragmatice, cochetează cu regimul lui Putin, precizând că “îmblânzirea tiranilor și dictatorilor n-a funcționat niciodată”.

Are perfectă dreptate vrednica urmașă a dușmanului declarat al lui Putin – Alexei Navalnîi. Or, după 2000 încoace, instituțiile europene au tot încercat să nu-și strice relațiile cu regimul lui Putin, chiar și după ce Rusia a invadat Georgia. Abia, după anexarea Crimeii și a războiului din Donbas Uniunea Europeană a introdus niște sancțiuni anemice, care practic nu funcționează, regimul lui Putin reușind între timp să lichideze, pe interior, libertatea de expresie, dreptul de a alege liber, să arunce după gratii liderii opoziției și, pe exterior, să amenințe pacea în întreaga Europă.

Angela Merkel a devenit, în lunga-i postură de cancelar al Germaniei, una ditre cele mai fervente promotoare a euro pragmatismului și o bună prietenă a lui Putin. Istoria, se știe, nu admite condiționalități, dar, dacă la summitul NATO de la București din 2008 Ucrainei și Georgiei li s-ar fi deschis clar perspectivele aderării la Alianța Nord Atlantică, nu s-ar fi întâmpălat războiul din Gerorgia, anexarea Crimeii, conflictul armat din Donbas și, astăzi, Rusia nu ar mai fi amenințat cu invadarea Ucrainei, a țărilor Baltice sau a Poloniei. Atunci, din rațiuni cunoscute doar de Mekel și Putin, anume cancelara germană s-a opus hotârât aderării acestor țări la NATO. Tot Merkel a fost o aprigă susținătoare a Nord Streem-2 ,deși înțelegea prea bine că gazoductul rusesc este gândit de Moscova tocmai pentru a evita transportul gazului prin Ucraina. Pragmatismul comsomolist al Angelei Merkel instrumentat și în relațiile cu Belarus l-a încurajat pe Lușașenko să-și bată joc de toți cetățenii, care nu au fost de acord cu falsificările masive la alegerile prezidențiale din 2020, și să deturneze avioane, pentru a-și putea pedepsi oponenții.

Având deja statutul de ex-cancelar, Merkel a pus veto pe livrarea armamentului german pentru Ucraina amenințată cu război de Rusia lui Putin.

“Pragmatismul” european n-a murit odată cu plecarea lui Merkel la pensie. După ce au ascultat și au aplaudat în picioare extraordinarul discurs al Dașei Navalnîi, destinat să-i scuture de lașitate, cinism și corupție, eurodeputații, luând în dezbatere eventualele sancțiuni aplicate Rusiei în cazul invadării Ucrainei, au pledat, totodată, pentru un… dialog cu Kremlinul.

În rest, cetățenii fiecărei țări din est ar trebui să-și asume construcția unui viitor european, nu doar să aștepte implicarea totală a Uniunii Europene.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"