NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Moartea întinerește în R. Moldova

Nivelul de bunăstare al unei societăți se măsoară nu doar în date statistice transparente. Cel mai precis instrument de măsurare este, știe lumea occidentală, calitatea economiei, învățămîntului, medicinei, culturii,  sportului, asistenței sociale.
Vorbeam mai deunăzi cu părintele Iosif despre cele lumești și cele ale lui Dumnezeu. Părintele se simțea nu tocmai bine. „Urmez un tratament”, mi-a spus. Am încercat să glumesc, ca întotdeauna nefericit însă, zicîndu-i că e devreme pentru dumnealui, un bărbat arătos, care a împlinit abia 40 de ani, să cadă pradă ușoară maladiei. „Ei, domnule, dacă ai ști cîtă lume tînără înmormîntez în ultima vreme… și de 30,  și de 40, și de 50 de ani. Se duc pe un capăt – tot insulturi și infarcturi și cancer…”
Sunt un om vechi și, cum casa părinților mei, Dumnezeu să-i ierte, era în chiar centrul satului, toate cortegiile mortuare treceau, în calea spre cimitir, pe lîngă noi. Toți decedații la care mă uitam de pe gard erau, cu foarte rare excepții, babe și moșnegi consacrați. Buneii mei din partea tatei au plecat la Domnul după ce trecuseră bine de nouăzeci, mama la 74, tata la 80. Era o lume care murea demn, la timpul ei. Mai țin minte că, sub comuniști, exista un sistem de sănătate, care nu era lipsit de defecțiuni, dar era gratis și cu mare grijă de statistici pozitive. Medicii erau orientați ca rata mortalității populației să fie cît mai mică, nu ca la imperialiști. Și responsabilii erau certați rău de organele de partid, dacă datele statistice din domeniu erau nefavorabile.
După 90, sistemul de medicină s-a prăbușit, de altfel, ca și economia, învățămîntul, cultura, agricultura etc. Se mai îngrijește astăzi statul de sănătatea cetățenilor săi la modul serios? Nu vorbesc despre numărul enorm de farmacii, apărute la toate colțurile de stradă ca ciupercile după ploaie, or, asta e bussines curat. Cît de transparente sunt datele statistice cu privire la rata mortalității? Cine cercetează în profunzime cauzele întineririi bruște a morții? De vină, afimă specialiștii, ar fi stresul. Se pare că au dreptate, odată ce oameni, care nu s-au adresat niciodată medicului sau n-au stat o zi în spital, cad secerați în floarea vîrstei. Înțelege oare guvernarea că, prin politicile sale din toate domeniile în custodie, anume ea este generatoarea de stresuri? Cine are grijă să verifice la modul serios ce fel de aer respirăm, ce fel de produse consumăm, ce fel de apă bem, să examineze cîte breșe face nesiguranța în ziua de mîine în  psihologia cetățeanului de rînd?  Lista de întrebări e lungă…
Pe cînd președintele Dodon afirmă că: „Moldova are viitor”, iar membrii Partidului Democrat susțin că: „Noi creștem Moldova”, lumea se grăbește să plece: peste hotare sau în cimitire. Se vede că aceștia nu citesc pancarde.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"