NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // N-au vrut să dea „otkaturi”

Ieri, am mers la Salonului Internațional de Carte Chișinău 2018 Bookfest, unde am participat la lansarea volumului Scrieri de Andrei Ciurunga, volum al cărui studiu introductiv am avut onoarea să-l scriu.  Pe peronul autogării din Bălți era forfotă mare. M-am lăsat ispitit de îndemnurile Chișinău!-Kișinev! vociferate tran de șofer, un bărbat grizonat, cu ochelari de soare, L-am întrebat, dacă vom pleca la ora indicată. M-a asigurat că așa va fi și m-a invitat să iau loc pe scaunul de lângă el. Și, culmea!, am pornit ca nemții, la fix. Șoferul a tăcut până aproape de Bilicenii Vechi, când un microbuz ne-a depășit în viteză și a frânat lângă pasagerii care așteptau pe margine. „Uite ce face, levacul„, a zis. „Pe noi ne verifica acum Agenția Națională de Transport Auto (ANTA) de nu știu: în gară, pe drum, dar ăștia zburda”. „Păi, de ce nu-i sancționează nimeni”, l-am întrebat.  „Ăștia au crîșă. Ca și cei de pe Chișinău-Criva. Au prioritate la îmbarcare, nu-i atinge nimeni pe drum. Nu vedeți că și boturile „rutierelor” sunt vopsite în roșu, ca să știe și poliția rutieră ai cui sunt”.
Când am intrat pe porțiunea de drum dintre Sîngerei și Ratuș (parcă ne întorsesem în URSS: gropi, denivelări), șoferul și-a exprimat regretul că compania portugheză, care se angajase să reabiliteze segmentul de drum, a fost forțată să plece. „N-au vrut să dea otcaturi. Așa și va rămne nefăcut”, a zis, „că ăștia de la conducere s-au apucat să asfalteze bucăți de drum prin sate, că vin alegerile și oamenii trebuie sa vadă, că s-a făcut ceva”. I-am spus că și eu cred la fel și l-am întrebat ce se mai întâmplă cu funcționarii de la autogări, arestați de CNA pentru corupție. „Totu-i bine”, mi-a zis, „sunt toți acasă”. „Cum așa”, m-am mirat. „S-a făcut atâta gălăgie, s-a vorbit la televiziuni ca despre o victorie asupra corupției”. „Pe naiba, erau de la PL și acum vor trece la PD și totu’ va fi bine”.
Când am coborât, i-am mulțumit șoferului pentru că se află în lumea reală, diferită de cea de la televiziunile puterii, unde totul e bine și unde „Moldova este pe un drum bun”, părerea academicianului Nicolae Dabija.
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"