NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Ne așteaptă oare surprize după uninominale?

Televiziunile lui Plahotniuc ilustrează orchestrat pățaniile zilnice ale caravanei electorale ale PD –ului.  Am putut privi descinderile  triumfaliste ale lui Plahotniuc la Nisporeni, ale lui Filip la Strășeni, ale Monicăi Babuc la Ialoveni, ale lui Jizdan la Anenii Noi etc.
Am putut savura aventurile electorale copios mediatizate ale lui Serioja Sîrbu, care vor servi la sigur drept factologie pentru serialul „Supermanul de Chișinău”, din care nu vor lipsi episoadele: “Serioja pe cal”, „Serioja pe motobloc”, „Serioja taie lemne”, „Serioja pune plitcă”, „Serioja boiește poarta”, „Serioja altoiește  nuci” etc.
Maladeț candidatu’, las’ măcar o dată să facă ceva bun în viață. Dar nu despre asta aș vrea să vorbim. Nemulțumirea noastră vine din incapacitatea de a înțelege /decodifica scenariile ultrasofisticate ale șefului națiunii. Pentru că mă întreb, de ce candidează pe circumscripțiile uninominale un prim ministru și câțiva miniștri? Ei chiar au de gând, în cazul victoriei, să părăsească Casa Guvernului și să devină deputați în Parlament? Prezența lor pe lista națională e lesne de înțeles. Acolo  îndeplinesc rolul de locomotive, adică,  după ce asigură sporirea numărul de voturi, ei cedează locurile următorilor democrați și se retrag în birourile lor ministeriale. Însă, în cazul când vor câștiga mandatele de deputat pe circumscripțiile uninominale, nu au cum să renunțe în favoarea unui coleg de partid, or, în această situație, urmează, conform legii, a fi organizate alegeri repetate. Ceva-i  tulbure  aici, cum ar spune-o analistul Alexei Tulbure.
Mai aproape de dezlegarea acestei „enigme” este expertul Ștefan Gligor, care susține că Curtea Constituțională a lui Mihai Poalelungi, completată la vreme cu judecători fideli lui Plahotniuc: Artur Reșetnicov, Raisa Apolischi și fostul procuror general  Corneliu Gurin, ar putea valida sau invalida, după caz,  2/3 din candidații de pe uninominale, adică  doar 34 din 51 de deputați. Astfel, ne-am putea aștepta, de exemplu, la invalidarea, mai ales a mandatelor deputaților din circumscripțiile uninominale din Chișinău, diasporă și Bălți.
Au mai rămas câteva zile până când  micile și marile porcării electorale vor ieși la suprafață, spre a frustra bunul simț al tuturora.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata