NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Neutralitatea R. Moldova precum virginitatea unei fete bătrâne

Recent, ministra de externe a Marii Britanii, Liz Truss, a declarat într-un interviu că și-ar dori să vadă armata R. Moldova echipată cu armament modern, conform standardului NATO, pentru a proteja statul nostru de o eventuală invazie a hoardelor lui Putin, și că poartă discuții cu aliații în acest subiect.

Guvernarea de la Chișinău a păstrat o tăcere aproape asurzitoare vis-à-vis de această inițiativă mai mult decât rezonabilă. Și abia peste o săptămână, Ministrul de Externe, Nicu Popescu, aflat la Praga, a declarat că guvernul moldovean poartă o dezbatere internă în privința acestei problem de mare importanță pentru securitatea statului nostru: “Așa că există o discuție în interiorul țării despre pașii următori, cum să ne adaptăm la un mediu geopolitic mult mai amenințător, dar nu discutăm în termeni concreți la această fază despre furnizări de arme letale”.  Popescu a mai spus că atunci când guvernul va lua o decizie o va comunica neapărat partenerilor occidentali.

Dragi guvernanți, evident că trebuie să luați în discuție cu multă, multă atenție problemele vitale pentru existența statului. Dar de ce vă mocoșiți atâta când avem în țara vecină un război sângeros, care ar putea, Doamne ferește, să facă scrum și din plaiul nostru mioritic? De ce tot dezbateți, când nimeni nu știe ce este în capul nebun al lui Putin, care a încălecat bine ideea refacerii cu orice preț a fostului imperiu sovietic? Nu credem că e foarte indicat exercițiul struțului când ai de a face cu liderul de la Kremlin. Putin a demonstrat că nu respectă nici un tratat semnat de Moscova și ne gândim cel puțin la Memorandul de la Budapesta sau/și la Tratatul de prietenie dintre Rusia și Ucraina. Cei care consideră că neutralitatea R. Moldova sau neacceptarea armamentului modern l-ar putea îmblânzi pe Putin greșesc amarnic.

De unde și nu ar trebui să renunțăm la oferta făcută de Ociident, mai ales că armamentul nu va fi plătit din visteria și așa săracă a R. Moldova, și armata noastră, așa mică cum este, va avea măcar un rost. Și apoi, de ce partenerii europeni trebuie să se îngrijească de pacea nostră mai mult decât noi?

Mă tem că neutralitatea R. Moldova poate fi percepută acum precum virginitatea unei fete bătrâne, care consideră că fecioria poate fi o ultimă șansă la un mariaj decent.

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"