NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Nimeni și nimic nu amenință limba rusă

Așa cum niciuna dintre minciunile sfruntate despre iadul care urma să se întâmple în cazul când Maia Sandu ar deveni președinte nu s-a întâmplat, pentru că n-avea și n-are cum să se întâmple, Dodon și socialiștiii de serviciu (Țîrdea, Bolea și Bătrîncea) s-au gândit că e timpul și locul ca limba rusă să obțină un statut privilegiat.

Asta e, din punctul lor tâmpit de vedere, cea mai importantă problemă pe care trebuie s-o rezolve guvernarea. Pe băieții ăștia de mingi ai lui Putin nu-i deranjează că zilnic se înregistrează peste 1600 de infectați cu Covid, că spitalele sunt pline, că a ajuns Platon (și nu Stoianoglo) să investigheze furtul miliardului, că țara e în preajma unei catastrofe financiare, că guvernul Chicu este impotent… Ei nu pot mânca, dormi, privi televizorul, face dragoste etc., atâta timp cât limba rusă – care, conform datelor ultimului recensământ, e vorbită de doar 14,5 la sută din populația R. Moldova – nu e în capul mesei.

Mânați de o ură bolșevică față de poporul din care fac parte, aceste personaje negative sunt gata să dea foc la țară numai ca să răzbune umilința unei înfrângeri  zdrobitoare și să se îndreptățească în fața stăpânului lor de la Kremlin. Limba rusă nu are nevoie, înțeleg până și vorbitorii de rusă deștepți, de un statut special, or, nimeni și nimic nu ameniunță circulația ei, atât de cât este nevoie, în R. Moldova. În răutatea lor viscerală, dodoniștii sunt gata să declanșeze conflicte interetnice, urmârind ca, în timp ce oamenii să se certe a cui iazîk e mai mogucii și mai velikii, să fure mai departe nestingheriți.

Dacă tot nu vor să se gândească la binele țării, acești crai de modă veche ar face mai bine să bea ceai sau, mai nou, câte o sută de grame și să nu se diorgăiască, pentru că o bună parte din cetățeni le-au arătat la alegerile din 15 noiembrie că ar putea fi fugăriți doar în budionovci cu steluțe roșii spre Moscova, unde, se vede, le și este patria.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"