NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru //  Noi suntem români și… votăm

Cifra oficială a cetățenilor R. Moldova care dețin și  cetățenie română nu este cunoscută cu precizie din mai multe considerente. Dar sunt sigur că aceștia se numără cu sutele de mii. N –am avut fericirea să intru vreodată la Palatul  Cotroceni, la Palatul Victoria sau la Palatul Parlamentului, de unde și nu am cum să știu care sunt  rațiunile acordării cetățeniei române  basarabenilor.  Așa încât aleg  versiunea  cea mai frumoasă: România procedează astfel pentru a repara o catastrofă istorică – ocuparea Basarabiei de către Armata Roșie.
Ar fi o discuție aparte despre modul în care și cui se acordă cetățenia. Voi spune doar că în comunitatea interriverană flotează numeroase exemple despre cum cetățenia le-a fost acordată lejer unor  personaje care n-au vorbit în viața lor  un cuvânt în română și nici nu au de gând s-o facă. Nu puțini sunt și cei care au urmărit scopuri pragmatrice/pecuniare, odată ce pașaportul românesc semnifică circulație liberă în spațiul UE și nu numai, dar mai ales posibilitatea angajării legale în Occident.
Poate tocmai asemenea  “cetățeni” ai României nu s-au  s-au manifestat  votând partide pro europene sau unionioste la alegerile din R. Moldova, dar nici în alegerile pentru Parlamentul sau Președinția României sau pentru alegerile europarlamentare. Sau și mai parșiv, au votat pentru Voronin, Dodon, Șor sau Plahotniuc.
Actualele alegeri europarlamentare din 26 mai certifică, compatativ, o anumită schimbare în bine. În cele 36 de secții de vot deschise pe teritoriul R. Moldova au votat 37, 888 de mii de moldoveni cu cetățenie română, adică de patru ori mai mult decât în 2014. Însă numărul celor care ar fi dorit să voteze a fost mult mai mare, dovadă fiind cozile de la secțiile de votare, mulți cetățeni nereușind să-și exercite votul. De ce Guvernul Dăncilă nu a suplimentat numărul secțiilor de votare în R. Moldova sau, cel puțin, nu a prelungit cu încă măcar o oră procesul de votare rămânea fi un lucru ușor de înțeles, când ne gândim ce fel de poamă spurcată este guvernarea PSD-istă din România.
Îmbucurător este și faptul că în ineriorul României, dar și în R. Moldova au fost votate partidele sănătoase la cap: PNL, Alianța 2020 USR-PLUS, Pro România, PMR, și mai puțin decât altă dată: PSD – doar 23,42%.
Am vrea să credem că, așa cum susține Dacian Cioloș: “România renaște!”, alegătorii moldoveni cu cetățenie română au contribuit la acest proces de revenire la firesc.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"