NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Nu am greși, dacă am considera R.Moldova un spațiu al tuturor prostiilor

Odată cu gunoiul promisiunilor și multa mizerie umană, ridicate la suprafața comunității, electoralele scot la iveală și gradul de „sucire”a minții basarabeanului, modul lui incoerent de a-și vota viitorul. În perioada alegerilor, omul nostru dintre râuri cade în isterie, confuzie, amnezie, agresivitate, ilogism, stări pe care le putem explica nu doar din punct de vedere social, economic, politic sau cultural. Clarificarea ar trebui căutată, ipotetic vorbind, în genetica basarabeanului puternic avariată de „teroarea istoriei”.
Cum să explici altfel faptul că omul nostru „inocent” nu poate uita de palma trasă de jandarmul român (de cele mai multe ori justificată), dar l-a venerat și-l poartă în brațe pe eliberatorul rus, care i-a împușcat buneii, i-a deportat părinții, l-a băgat cu de a sila în colhoz și i-a rusificat copiii.
Cum altfel să explici că, în secolul XXI, basarabeanul nostru se mai bălăcește în apele tulburi ale problemei identitare, afirmând, mânat de ambiție, prostie și fals patriotism, că nu este român. În consecință, basarabeanul face cu știință jocul mârșav al unor politicieni, care habar nu au de limba și istoria acestei palme de pământ.
Cum altfel să explici că, deși americanii, europenii/românii îi repară grădinițe și școli, îi construiesc drumuri, apeducte, sisteme de canalizăre, îi dau burse copiilor, alegătorul basarabean vrea numaidecât sub pantoful lui Putin.
Cum altfel să explici că, știind din atâtea surse credibile că pensiile europene sunt de invidiat, că tehnilogiile avansate vin de la apus, că nivelul de bunăstare al occidentalilor este o evidență, omul basarabean vrea să intre în fantomatica Uniune Vamală Euro-Asiatică, unde lucrurile devin din ce în ce mai triste.
Cum să explici că, deși nimeni nu-i stă cu revolverul la tâmplă, basarabeanul se năruie de frică sau face fel de fel de porcării morale, ca pe timpurile lui Stalin.
Cum să explici că basarabeanul s-a cocoțat pe culmea tâmpeniei, preferând nu oamenii care doresc să repare mecanisme sociale și economice, să repună în drepturi adevărul, să asigure tuturor posibiliatea de a câștiga destul, ci alegând hoții consacrați. Și asta numai pentru, iarăși și iarăși, o furat, da li dă și lor.
În fine, nu am greși prea tare, dacă am defini R. Moldova drept spațiu al tuturor prostiilor posibile. Părerea mea…
 

1 Comentariu
  1. Eugenia Creţu spune

    Dnu Moraru!Vă salută cu mult respect familia Creţu din Rezina.Regret că nu v-am citit articolele D-ră pînă acum.Aveţi nişte difiniţii pentru poporul nostru perfecte.Ne-am regăsit părerile noastre în cele ce scrieţi despre moldoveni şi ne-am bucurat că mai sunt oameni trezi la minte şi gândire.Nu demult discutam cu soţul despre paradoxul moldovenilor care iubesc pe ruşi,cei care au distrus tot ce se putea distruge şi ureăsc pe fraţii lor .Vă dorim şi mai departe să publicaţi aşa articole.Una ne pare rău că puţini citesc ceia ce scrieţi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"