NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Nu avem încă demnitate națională

În fiecare zi suntem atenți la cum reacționează cititorii la materialele publicate de/pe nordnews. Observăm că, în mare parte, lumea e cufundată într-un fel de apatie, care nu e provocată numai de venirea (ca întotdeauna neașteptată) iernii. Se vede că proiectul de spălare a creierilor la care trudesc televiziunilor lui Plahotniuc, Dodon și Șor înregistrează succese. Oamenii parcă nu mai cred defel în forțele lor, de unde și nu-i interesează  starea politicii, economiei, educației, culturii din R. Moldova, ci subiecte de la marginea neagră a vieții: accidente, incendii, omoruri, violuri, tâlhării… Într-un fel, îi putem înțelege, pentru că a noastră clasă politică coruptă și ale noastre guvernări impotente le-au oferit destule argumente pentru ca norodul să devină foarte sceptic și să practice un soi de neimplicare rudă bună cu indiferentismul cronic.
 
Vom continua, totuși, să scriem despre probleme de importanță pentru mișcarea noastră înainte, chiar cu riscul să maculăm date statistice, pentru că ne pasă. De unde și astăzi vom aborda  iarăși un subiect cu nuanțe politice și lingvistice.
 
Mihai Ghimpu este un personaj politic, pentru care avem mai multe rezerve.  Ne-au consternat salturile, tumbele și ondulațiile lui în politica autohtonă, mai ales gătința de face alianță cu Plahotniuc și toți comuniștii, peldemiștii, socialiștii, convertiți pentru, cum se zvonește, sute de mii de dolari la pedemism, doar ca să salveze țara de tancurile rusești, de oastea lui Dodon sau de alte primejdii politice, militare și sociale. Mai nou, a schimbat fracul liberal pe cojocul unionist, concurând în voce formaținile unioniste de la  noi.
 
Ei bine, are liderul liberal și momente relativ albe, când  capul lui de jurist este vizitat și de  idei sănătoase. Recent, a propus ca în Parlamen t(actualul/viitorul) să se vorbească în limba română, o idee care nici nu are nevoie de discuții. Însă, reacțiile deputaților socialiști, vorbitori de rusă, au fost virulente, aceste personaje politice pitorești invocând  în primul rând  literele sfinte ale Constituției, care le-ar da dreptul să vorbească într-o limbă de comunicare. Nu vom obosi să le spunem acestor nestimabil tovarăși că ei sunt deputați nu în Duma de Stat a Rusiei, ci în Parlamentul R. Moldova și punctum. Să nu mai acceptăm argumente ofilite, de genul: statul nu face nimic ca vorbitorii de rusă să învețe româna. Da cum de, tovarăși, când vă stabiliți prin germanii, italii, americi, vi se trezesc talente lingvistice și, după câteva luni, vorbiți cu funcționarii de pe acolo în limba țării în care ați descălecat? Totodată, s-au inflamat și deputații din Duma de Stat a Federației Ruse, aceștia criticând aspru ideea lui M. Ghimpu. Bine, gospoda putinistâ, când vom auzi în a voastră Dumă de Stat vorbindu-se de la tribună și în tatară, bașchiră  cecenă, mordvină, ciuvașă, udmurtă etc., o s-o lăsăm și noi mai moale.
 
Totul începe de la dacă ai demnitate națională și umană sau nu. La noi cam lipsesc ambele și, în consecință, ne călăresc cui nu îi lene: și ai noștri și cei străini. Nu există lucruri neînsemnate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"