NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Nu dormiți deloc, dacă vreți să trăiți ca Chicu

Recent, fiind întrebat la o dezbatere electorală de o alegătoare despre secretul succesului său în viață, ex-premierul Ion Chicu, acum proaspăt președinte al nou-nouțului Partid al Dezvoltării și Consolidării Moldovei, răspundea cu o modestie aproape proverbială: „Ca să trăiți ca mine trebuie să ieșiți din casă, în fiecare dimineață, la 5: 30”.

Mi-a venit imediat în minte o legendă care flota pe vremuri prin spațiile Universității de Stat  din Chișinău. Se zice că un anume profesor pe nume Caț îi îndemna pe studenți să învețe bine pentru că atunci și ei vor putea „trăi ca Caț”.

Ca și mulți alți oameni politici autohtoni dubioși, Ion Chicu nu este sincer cu alegătorii. Or, în acestă republică năpădită de bălăriile corupției  pot fi identificați  foarte mulți oameni (țărani, muncitori) care ies din casă și mai devreme decât ex-premierul, dar nu trăiesc în case precum cea a lui Chicu, nu circulă în automobile precum cel al lui Chicu, nu au atâțea bani câți îi are Chicu. Și chiar dacă au avut copii de însurat/măritat totuna nu au putut să le facă nunți în plină pandemie, precum i s-a întâmplat fericit lui Chicu.

Un prieten are o spusă inspirată: „Cu cine te întâmpli, de aceea te umpli”. Fiind un fidel premier al lui Dodon, Chicu a preluat de la acela năravul de a spune minciuni și gogomănii. De unde și povestea lui despre asumarea dezvoltării și consolidării Moldovei este destinată mai degrabă celor bolnavi mintal.

Igor Nicolaevici Dodon, care, se știe, a pustiit iazul de la Condrița la solicitarea peștilor, pentru că aceștia nu doreau nici în ruptul capului să rămână cu Maia Sandu, ne sperie iarăși cu iminente catastrofe, dacă alegerile parlamentare anticipate vor fi câștigate de PAS: „După 11 iulie, dacă vine PAS la putere, vârsta de pensionare va crește, la fel și tariful la gaz va crește. Pe 1 octombrie expiră contractul de livrare a gazului în Republica Moldova. Vă aduc aminte, noi, anul trecut, tariful la gaz l-am scăzut și oamenii au început să consume mai mult gaz. Și e normal, pentru că cubul de lemne este 850 – 1.000 lei și oamenii se gândesc decât să dea 1.000 de lei pe un cub de lemne, mai bine pornesc gazul pentru că s-a micșorat tariful. Ce se întâmplă dacă vin cei de dreapta, care sunt anti-Rusia? Noi am primit anul trecut gazul cu 120-140 de dolari pe 1.000 de metri cubi, după alegeri o să fie 250-300 de dolari. Tariful se duce cu 50-60% în sus, ce o să facă oamenii? Nu vor face nimic”. 

Din  cele spuse,  putem observa că, de hâtru ce nu este, Dodon recunoaște că Rusia se implică activ în alegerile (parlamentare, prezidențiale) din R. Moldova și că mizează pe socialiști ca pe niște unelte de influență.

Pe de altă parte, pentru noi, Igor Nicolaevici, venirea (anunțată încă în 2016) a celor 30 de mii de sirieni e mai strașnică decât 1000 de metri cubi de gaz la prețul de  300 de dolari…

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata