NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // O “drujbă” care nu valorează nimic

Vreau să declar, dacă nu știați, că nu sunt rasist, xenofob, mizantrop, că iubesc toată omenirea, dar și pe vecinii de palier. Mai mult, încerc să îmțeleg ce-i în mintea celor din Federația Rusă. Nu pentru că aș fi un fan sau un dușman al rușilor, dar pentru că ei, iată, amenință liniștea lumii în care trăim. Occidentalii, fascinați de Dostoievski, Tolstoi sau/și Cehov, vorbesc de sufletul misterios al rușilor, de profunzimea lui. Propagandiștii lui Putin insistă pe singularitatea spirituală a omului rus contemporan, pe așa-numitele „duhovnâe  screpâ”, înzestrări care îi deosebesc net de europenii „înglodați în vicii”. Comportamentul extrem de agresiv al Rusiei din toate timpurile și din ultimile decenii denotă că mai nimic din toate acestea nu există în realitate. Frustrările șoviniste ale actualei clasei politice din această țară se manifestă în războiul purtat împotriva Ucrainei, agresiune pe care nimeni nu și-o putea imagina până în 2014. Amintim că atunci Rusia a încălcat Acordul de la Budapesta, prin care SUA, Marea Britanie și Rusia garantau integritatea teritorială  a Ucrainei in schimbul renunțării la armele nucleare, amplasate pe teritoriul ei.
 
Luni, 26 noiembrie, Federația Rusă, atacând și arestând navele militare ucrainene în strâmtoarea Kerci, a mai încălcat un acord, cel semnat  în 2003 cu Ucraina, care reglamentează navigația vaselor ambelor țări în Marea Azov.  După ce a anexat Crimeia în urma unui fals referendum, Rusia își adjudecă, iată, și Marea Azov.
 
Am caligrafiat rânduile de mai sus nu pentru a reedita lucruri, în fond, cunoscute  de oameni cu calculator în casă și minte în cap, ci pentru a mai constata încă odată cât de perfizi și de vânduți sunt liderii politici de la noi, care optează pentru relații strânse cu Rusia, „drujbă” care ar aduce stabilitate și bunăstare. Chiar tovarășul Dodon, cea mai fidelă slugă a lui Putin, nu înțelege că orice acord semnat cu Kremlinul nu garantează  nimic și valorează doar cât hârtia și cerneala consumate? Nu cred că e președintele e expirat de-a binelea, dar dorința de parvenire politică și de îmbogățire personală îl fac să-și trădeze țara.
 
Mă gândesc și la cât de reduși la gândire sunt cetățenii basarabeni care votează ca proștii pentru formațiunile politice ce se  obligă programatic să servească intereselor Rusiei în R. Mioldova. Acești oameni triști se cred niște pragamatici: apropierea de Rusia ar însemna larga deschidere a piețelor rusești, venirea investițiilor rusești și alte bunătățuri. Când îi rogi pe asemenea specimeni să aducă date statistice despre invstiții în economie, agricultură, despre drumuri renovate, grădinițe reparate, apeducte și rețele de canalizare construite de Moscova, ei tac, precum partizanii beloruși, sau blestemă guvernarea actuală care, le spun la ureche socialiștii, nu permite ca toate acestea să se întâmple.
 
Eu zic să ne îndepărtăm, încetul cu încetul, de o Rusie agresivă și  mincinoasă,  ca de un vis urât, regretând că rușii fantastici de buni au rămas doar în romanele celebre.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"