NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // „O furnică nu poate răsturna un munte, dar…”

Demonstrând tenacitate, perseverență, onestitate, curaj, respectându-și promisiunile electorale, lucru mai rar întâlnit la politicienii din R. Moldova, președintele Maia Sandu a reușit, iată, să dizolve acest parlament, în mare, toxic și să stabilească data alegerilor anticipate – 11 iulie 2021. Îmi vine în cap ideea lui Marin Preda,  care spunea inspirat: „O furnică nu poate răsturna un munte, dar îl poate muta din loc, încet, bucată cu bucată”.  În cazul nostru, Maia Sandu abia a început demontarea, bucată cu bucată, a muntelui de minciună, corupție, ură, lașitate, impotență politică edificat timp de un deceniu de de către Plahotniuc, Dodon și Șor și are absolută nevoie în acest act de salubrizare de concursul susținut al membrilor comunității din spațiul interriverane.

Majoritatea scriitorilor români de importanță au dezbătut în cheie epică sau eseistică raportul dintre cetățean și istorie. Micea Eliade a considerat că, din vremuri, dar ai ales în perioada postbelică, destinul omului român se află sub „teroarea istoriei”.

Ei bine, alegerile anticipate din 11 iulie curent ar putea fi calificate drept încă o șansă (poate chiar ultima, dacă recurgem la nota patetică) de a păși, în sfârșit, pe un traseu de dezvoltare europeană cuvenit unei societăți situată într-o geografie occidentală. Firește, nu va fi deloc ușor, or, mașinăria propagandistică a lui Plahotniuc, Dodon și Șor va funcționa la turații maxime. S-ar putea să vină deja 100 de mii de sirieni, vor fi aduse argumente că cele 125 de milioane de lei necesare pentru organizarea scrutinului lipsesc din bugetul țării sau chiar dacă vor putea fi identificate, atunci mai bine să fie folosiți pentru majorarea pensiilor bătrânilor sau mai buna alimentare a copiilor și tot așa. Sigur, 125 de milioane e o sumă serioasă, însă, conform afirmațiilor comentatorului politic Alexei Tulbure, în R. Moldova se fură anual prin intermediul schemelor de corupție aproape un miliard și nu de lei. De unde și, cel mai simplu calcul arată cât se va fura până în 2023, când expiră mandatele actualilor parlamentari. Astfel, dacă nu ne asumăm în calitate de alegători schimbarea spre bine, R. Moldova riscă să devină peste câțiva ani un no man’s land.

Formațiunile politice, care se vor antrena în scrutin, vor veni firește cu diverse slogane electorale, unele mai seducătoare decât altele. Lumea bună însă, care va veni la urne și va vota cu capul treaz, ar putea să pună în operă sugestiva  expresie a lui Preda. Totodată, sunt de acord că ar trebui să ne unim cu România, dar numai după ce facem ordine în propria gospodărie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata