NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // O Moldovă plină de învingători

Au mai rămas doar câteva zile până la scrutinul din 11 iulie și sunt de reținut câteva momente semnificative. Ceva mai înainte, PLDM-ul a chemat formațiunile de dreapta să se retragă din cursa electorală în favoarea PAS-ului, pentru a-i asigura victoria în aceste anticipate. A fost un strigăt în pustiu, or, și PUN-ul, și AUR-ul, și Democrația Acasă, și PPDA continuă să-i încredințeze pe alegători în cadrul întâlnirilor directe, dezbaterilor televizate sau prin mesajele din mass-media, că fiecare dintre ei în parte e în stare să câștige scrutinul și să producă Marea Schimbare în bine, lucru care, din păcate, nu se va produce. Spun asta nu uitându-mă la rezultatele sondajelor de tot felul, care ne-au năpădit în ultimile zile, ci pentru că nimeni dintre oamenii/formațiunile politice de la noi nu învață din înfrângeri. Când partidele politice sau candidații care acumulează în alegeri locale, parlamentare, prezidențiale în jur de un procent din sufragii, în loc să-și analizeze gafele, să-și schimbe discursul, strategiile, să-și evalueze onest șansele, se avântă iarăși orbește în alegeri, nu putem decât să constatăm iarăși că avem o clasă politică pitică, măcinată de ambiții deșarte, frustrări, în goană după profituri și care-și acoperă neputința cu lozinci și slogane patriotice și frumoase. Să ne amintim în acest context numai cum un candidat la fotoliul de primar al Chișinăului a obținut doar 5 la sută, deși afirma arțăgos că va câștiga neapărat sau cum un aspirant la președinție striga că doar el îl poate învinge pe Dodon și a obținut un scor foarte modest.

Firește, nimeni nu interzice ca un partid să participe la alegeri și să vină la putere, asta e și rațiunea și finalitatea înființării și activității unei formațiuni. Dar când R. Moldova ar putea încăpea definitiv, prin străduința comuniștilor și socialiștilor, sub ciubota lui Putin, ar fi fost bine să fie lăsate la o parte ambițiile politice nefondate. Or, se cunoaște că aceste partide de dreapta nu vor accede în Legislativ, iar voturile date pentru ele vor fi împărțite eventual între Dodonvor, Șor, Usatîi…

Situația o pot rezolva alegătorii,  care pot să voteze masiv pentru PAS. Și nu doar cei din diasporă, pentru că aceștia, iată, nu numai că trebuie să facă sute de kilometri ca să ajungă la puținele secții de votare, să aștepte ore în șir până să intre la urne, dar sunt chemați să sune acasă și să îndemne rudele rămase în Basarabia să voteze pentru dreapta. Nu e cam mult?

Ar mai fi de remarcat că dezbaterile electorale, indiferent de postul de televiziune care le găzduiesc, au eșuat, au devenit o mizerie: discursuri incoerente sau mecanice, replici de bădarani, rufe murdare înșirate în platou și deasupra tuturor… domnul Rizea.

Și încă, bătrânul general Voronin, care în loc să-și îngrijească grădina de zarzavaturi, vorbește încâlcit în studiouri anume despre cât de simplu poate fi schimbată lumea în câteva zile. Arată ca o nălucă comunistă, care mai hălăduiește încă prin Moldova. Partenerul său de măgării, Dodon, e mai mai dolofan, arată ca o idee socialistă nimerită în casa unor puțini la minte.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata