NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // O pastilă pentru memoria istorică

Academicianul Valeriu Pasat a redactat o scrisoare deschisă adresată Maiei Sandu prin care a solicitat „emiterea unui decret special, pentru ca semnatarii „Scrisorii celor 66” să fie onorați pe măsura aportului lor în apărarea adevărului științific”.

Valeriu Pasat consideră că nu e bine să trecem nepăsători pe lângă semnificațiile unui eveniment de o asemenea anvergură, or, Scrisoarea…, semnată cu multă temeritate de floarea intelectualității: scriitori, ziariști, medici, juriști, profesori universitari, oameni de știință etc.  …”a fost un studiu riguros elaborat și un temerar memorandum, prin care se cerea autorităților sovietice de la Chișinău:

a) proclamarea limbii vorbite de populația majoritară a RSSM ca limbă de stat (oficială);

b) revenirea la alfabetul latin, interzis de autoritățile sovietice încă în anii ’40 ai secolului al XX-lea;

c) recunoașterea identității limbii vorbite în RSS Moldovenească și în România socialistă de atunci (august 1988)”.

Trebuie să mai menționăm că intervenția domnului academician a avut rezonanțe largi și credem într-o finalitate albă a acestei adresări, cu atât mai mult că domnia sa nu insistă pe forma de prețuire a autorilor memorandumului.

Firește, au apărut voci care s-au întrebat malițios de ce anume kgbistul de Pasat a venit cu o asemenea inițiativă sau care cred că oricum efortul celor 66 de semnatari a fost zădarnic odată ce în Constituția Republicii Mioldova este scris negru pe alb că limba de stat este limba moldovenească. De, nimic nou sub soarele Basarabiei, dar, după noi, gestul domnului Pasat trebuie apreciat la justa valoare. Nu ca pe un exercițiu de lustruire a propriei imagini, cum califică unii, ci ca pe efortul unui savant care știe cum funcționează logica și mecanismele istortiei și cum ar trebui apreciați actorii conștienți că, în momentele magistrale/decisive pentru destinul unei comunități, ei trebuie să se implice neapărat, să facă istorie.

Și încă… în interminabila tranziție de la comunism la liberalism, când se dărâmă o lume și pe ruinele ei se încearcă edificarea alteia, când unele valori sunt compromise, iar altele se afirmă cu timiditate, e nevoie de exemple modelatoare, eficiente pentru cultivarea noilor generații. Și aprecierea oficială (pe potrivă) a verticalității celor 66 s-ar înscrie firesc în opera de construcție a unei realități viitoare.

1 Comentariu
  1. Nicolae spune

    De cand mai e si Pasat academician?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata