NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Patriarhul Chiril a devenit linghvist, iar episcopul Marchel – expert în "irozi“

După ce a sărbătorit vesel Anul Nou, lumea pravoslavnică din fosta URSS, sărbătorește, iată, Crăciunul și se pregătește să întâmpine Anul Nou (pe vechi). În consecință, și cetățenii din R. Moldova sunt într-o stare de guleai, slavonește vorbind, sau de dolce farniente, cum ar spune-o italienii.
Totuși, un ochi treaz a observat că Pastorala de Crăciun a Patriarhului Chiril e publicată pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe Ruse(BOR) în limba română cu alfabet latin. La rândul lor, jurnaliștii au și tras repede o concluzie tranșantă: Patriarhia Rusă recunoaște, iată, în Anul Domini 2019, “identitatea și unitatea lingvistică moldo-română”.
Ce să spun? Dă Doamne să fie așa, dar nu prea cred. La mijloc e mai degrabă un exercițiu birocratic, decât o descoperire științifică,  pe care ar fi făcut-o clericii de la Patriarhia Moscovei, după studierea mai multor  tratate și studii de lingvistică.  Sau, și mai greu de crezut, că… capul Bisericii Ruse  s-a pătruns de mare dragoste de noi și a decis să pronunțe adevărul.
Spun asta, gândindu-mă că Patriarhul Chiril vorbește cu emfază despre ucraineni ca despre un “bratskii narod”, dar n-a mișcat un deget, n-a spus un cuvânt, ca să oprească sângerosul război din Donbas, unde rușii trag din “Grad”-uri  și “Kalașnikov”-uri în “frații” ucraineni. AceeașI Patriarhie Rusă a fost mută în Războiul de pe Nistru din 1992, când, conform propagandei ruse, “Moldova a atacat poporul transnistrean“.
Actualmente, Patriahia Rusă e îngemănată cu regimul agresiv al lui Putin. LIderul de la Kremlin și mașina sa de propaganda, alimentată cu miliarde de ruble,  vorbește despre dușmanii (europeni, americani), care amenință integritatea Rusiei, iar Biserica Ortodoxă Rusă îi ține isonul, taxându-i din amvon pe antihriștii de europeni și americani, chemând, totodată, la “pace și armonie între neamuri”.
Dar de ce să ne ducem tocmai la Moscova. După ce în Pastorala de Crăciun spune cu evlavie că “în aceste zile sfinte inimile noastre se umplu de fericire neprefăcută pentru că “Dumnezeu e cu noi!” “, Episcopul de Bălți și Fălești Marchel, subordonat finalmente BOR – ului, ține să-i atenționeze pe credincioși că: “Irozii” contemporani îl prigonesc pe Hristos în diferite moduri și, sub masca libertății și a bunăstării, impun “valori”, care distrug personalitatea umană”.  Marchel e cunoscut drept un anti-european convins, așa că e de la sine înțeles pe care “irozi” îi “anatemizează” războinicul episcop.
În fine, ar fi bine ca toți rătăciții de la noi să îmbrățișeze, cum e și firesc, identitatea românească și atunci, și Patriarhul Chiril de la Moscova, și Patriarhul Bartolomeu de la Constantinopol ne vor felicita de Crăciun românește. Și asta nu va fi o minune…
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"