NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // „Patriotism – poslednee pribejișce negodeaev”

Pe rețelele de socializare se plimbă, precum vodă prin lobodă, un filmuleț șorian care îndeamnă oamenii să se adune la 27 august, de Ziua Independenței,  la Orhei pentru a participa la Marșul Patrioților Moldovei – „Pentru Patrie”. Actorii evenimentului urmează să spună un ”DA” ferm (ca la ZAGS) pentru renașterea Moldovei. Autorii filmulețului, cei mai bine plătiți patrioți ai Moldovei, se vede, consideră necesar să exprime, așa cum înțeleg ei, starea înălțătoare de spirit a  tuturor celor care nu pot mânca și dormi de răvășitorul dor de Moldova: „Noi iubim Moldova și suntem gata să ne dăm viața pentru țara noastră. Ținem minte învățăturile foștilor conducători. Credem în noi și în țara noastră. Știm cu exactitate că putem construi o țară cu un viitor prosper.(…)  Ajunge să ne plângem pe soartă și să ne umilim. Ajunge să cerem. Patriotismul este o mândrie. Nu putem ceda”.
Încă o dată, nu cunoaștem autorii acestui filmuleț debil, dar ei se implică într-o mare provocare, încercând să manipuleze, să incite spiritele într-o comunitate și așa aflată în convulsii. Acest „Marș al Patrioților Moldovei – „Pentru Patrie” demonstrează, dacă mai era nevoie, că haiducul de Orhei, Ilan Mironovici Șor, este într-o misiune  complicată: să combată din toate puterile lupta împotriva guvernării pedemiste, dirijată de tandemul Năstase-Sandu. Cum aceștia organizează la 26 august o manifestație de mari proporții  în Piața Marii Adunări Naționale,  eveniment la care se așteaptă să participe și mulți oameni din diaspora, Ilan Mironovici, în realitate – cel care-l „coordonează”, a găsit de cuviință să facă o mișcare de răspuns: să pună la cale acest tâmpit „Marș al  Patrioților Moldovei”.
Scindarea societății în patrioți și nepatrioți este un exercițiu deosebit de nociv, pentru că dezbină oamenii, incită la ură, la violențe, duce în neunde.
Acum, să analizăm cu atenție mesajul „inegalabililor patrioți”: „Noi iubim Moldova și suntem gata să ne dăm viața pentru țara noastră”. Da șto vî govorite, cum ar spune-o Vladimir Nicolaevici, chiar așa… să muriți  nitam-nisam pentru Patrie? Putem afla când, unde și în luptă cu cine aveți de gând să muriți, scumpi patrioți? În războiul cu oligarhii, pentru reîntregirea Transnistriei, în bătălia cu Putin, cu spurcații de unioniști, cu hoții miliardului?  „Ținem minte învățăturile foștilor conducători”, spun cu pietate „marii patrioți”. Puteți concretiza la „învățăturile căror conducători”  vă referiți: Lenin, Stalin, Hrușciov, Brejnev, Bodiu,  Snegur, Luicnschi, Voronin, Timofti?  „Marii bărbați ai neamului” mai susțin că: „Ajunge să ne plângem pe soartă și să ne umilim. Ajunge să cerem. Patriotismul este o mândrie. Nu putem ceda”. Foarte frumos, formidabil, îți dau lacrimile. Întrebarea este însă: cui nu puteți ceda, ca să ajungeți a fi patrioți mândri? Faceți lumină, vă rog, că nu-i clar defel cine sunt dușmanii care împiedică Moldova să devină o „țară cu un viitor prosper?”
Spuneam odată că trăim într-o societate bolnavă de amnezie, care uită astăzi, ce-a fost ieri. Or, trucul acesta a fost folosit în câteva rânduri. Cei de la guvernare porneau o discuție, de exemplu, cu tematică identitară: „Cine suntem: moldoveni sau români?” Și în timp ce țăranii noștri, cu pantalonii peticiți mai jos de radiculită, își rupeau plini de mândrie patriotică ultima cămașă albă la piept, susținând că sunt moldovenii, băieții șmecheri de la putere furau harnic statul. Exact ca acum, până  ce comunitatea va urca iar pe baricade, ca să afle cine e patriot și cine e mai puțin, ăștea de sus vor fura și ce a mai rămas.
O spun cu toată franchețea, dacă Ilan Mironovici Șor întoarce banii „împrumutați” de la stat,  devin  cel mai mare patriot al Moldovei.
Și încă, pe oamenii, care văd neregulile și porcăriile comise în acest stat și care au curajul să le critice, nu-i doare inima mai puțin pentru patrie,  decât cei care zbiară non-stop că o  iubesc la nebunie.
Cred că la „Marșul Patrioților Moldovei – „Pentru Patrie”” vor participa mulți, pentru că moldovenilor le place să rămână întunecați la minte și, mai ales, pentru că moldovenilor le place  vseo na șaru. Așa că wellcome to OrheiLand.
Și în fine, toată treaba asta dodonesc-șoriană cu „Marșul Patrioților Moldovei” încape într-o singură definiție: „Patriotism – poslednee pribejișce negodeaev”.
 
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"