Anatol Moraru // Peștele infestat – o hârtie de turnesol a situației la zi

Ieri, 10  octombrie, mass media de la noi a difuzat spornic o știre intersesantă? Prim-ministrul Maia Sandu a atenționat în cadrul unui briefiung că în perioada 20 august – 4 octombrie în republică au fost introduce  peste 125 de loturi de pește congelat, 73 dintre care sunt infestate. Maia Sandu a mai menționat că  vinovați de această porcărie s-ar face  Centrul Republican de Diagnostică Veterinară, în custodia căruia se află un laborator specializat de verificare a produselor alimentare, precum și funcționarii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Or, anume laboratorul dat a eliberat  certificate veterinare în baza cărora loturile de pește infestate pot fi comercializate, iar ANSA nu a și-a făcut datoria. De unde și, Maia Sandu a avertizat conducătorii instituțiilor de învățământ și cumpărătorii care merg la piață să fie vigilenți și a îndemnat organelle abilitate să penalizeze persioanele și firmele care au importat peștele stricat.

Povestea asta tristă cu pește primejdios pentru burțile cetățenilor este deosebit de emblematică pentru situația la zi din  țărișoara noastră.

Primo: au trecut 100 de zile de când s-a instaurat Guvernul Maia Sandu, dar acesta așa și nu a reușit să preia controlul asupra tuturor instituțiilor și structurilor statului, odată ce unele dintre ele continuă să activeze ca pe timpul lui Plahotniuc – dai mită și peștele stricat devine, conform documentelor eliberate de funcționarii corupți, foarte gustos.

Secundo: putem constata cât de mulți s-au molipsit funcționarii de virusul plahotniucitst al porcăriilor și hoțiilor. Nu pot fără asta nestimabilii și gata.

Ar trebui să ne îngrozim, gândindu-ne la câte sute de tone de pește sau de carne investată am mâncat în epoca lui Plahotniuc.

La peștele stricat se adăuga și reținerea, tot ieri, a unui procuror de la anticorupție care a luat mită de  1500 de euro de la un polițitst, pentru ca totul să fie bine.

Mai absurdă situație nu poate exista în lume: tocmai cei care sunt plătiți de stat să asigure calitatea alimentelor, admit ca ele să fie alterate, iar cei care trebuie să  lupte cu corupția, i-au mită.

leave a reply