În R. Moldova în ultimele zile se întâmplă un adevărat thriller politic. Cei de la Hollywood au devenit invidioși, or, până sâmbăta trecută scenariile lor erau considerate cele mai bune din lume.
O să realizez un scurt istoric al evenimentelor, întrucât Moldova 1 transmitea sâmbătă dansuri, iar televiziunile lui Plahotniuc îl făceau pe Dodon trădător de țară și au pus pe post în dulcele stil plahotniucian filmulețe compromițătoare.
Din câte se știe deja, vineri, 7 iunie, PSRM și PD au negociat o coaliție de guvernare, astfel că Dodon și Plahotniuc erau cât pe ce să bată palma. Ulterior, Igor Dodon spunea în emisiune la Natalia Morari că acaesta a fost un scenariu de adormire a vigilenței șefului națiunii.
În consecință, întruniți sâmbătă la Parlament, în care imediat a fost deconectată lumina electrică, iar cei de la Secretariatul instituției s-au împrăștiat care și pe unde, de parcă veneau tătarii în prietenie cu turcii, deputații PSRM și cei de la ACUM, 61 la număr, au semnat un Acord temporar de colaborare și au purces la treabă. Au ales peședintele și vicepreșediunții, și comisiile Parlamentului, au votat și au investit Guvernul în frunte cu Maia Sandu, au aprobat pachetul de legi de dezoligarhizare a statului.
Ce-a făcut Plahotniuc? S-a enervat, aidoma unei mirese abandonate chiar lângă ușa ZAGS-ului. Păi, cum se poate, domnule, ca peste noapte din coordinator al tot ce se mișcă-n țara asta să devii simplu deputat? Așa că și-a pus imediat în funcțiune mașincuța de fărărdelegi: Curtea Constituțională, ai cărei toți 6 membri erau la serviciu, deși afara era sâmbătă. Au lucrat în sudoarea frunții, reușind să-i stupefieze chiar și pe cei mai tari experți în ale constituționalității.
Nu reușeau deputații din parlament să voteze o lege, adică ea nu era încă pusă oficial pe hârtie că Poalelungi și celelalte slugi ale injustiției lui Plahotniuc o și anulau.
Ca să înțelegem ce putoare este asta, vom zice că e nevoie neapărat de o sesizare, însoțită de un dosar al problemei sau măcar de documentul original sau copia oficializată a acestuia la care se face referință, apoi se face dezbaterea în prezența tuturor părților implicate și abia după aceasta se ia o decizie. Deci, e un process care durează uneori săptămâni, dacă nu luni.
În cazul Curții de Justiție de la Chișinău, diferența de la adoptarea deciziei din Parlament și anularea ei de căte CC a fost în unele cazuri de … 10 minute.
Lucrurile au luat-o razna duminică, când aceeași Curte Constituțională a luat decizia de a-l suspenda (a câta oară) pe Dodon și a-l numi pe Pavel Filip președinte interimar. Acesta a dizolvat parlamentul și a numit data alegerilor anticipate – 6 septembrie, o zi de vineri. De fapt, legendarul Serioja Sârbu (SS) a definit exact esența acestei instituții compromise acum până peste toate.
Întrebat de o jurnalistă cum explică inepțiile votate de Poalelungi &K, omul cu motoblocul a răspuns prompt: “Deciziile ei sunt irevocabile”. Mă gândesc cum ar reacționa același SS dacă CC ar decide printr-o hotărâre inatacabilă că el este sudanez, de exemplu?
După toate astea chiar cred că această Curte Constituțională se poate numi SRL “Câmpul minunilor” și degeaba umblă falnic Donal Trump prin Casa Albă, el nu știe că Polaelungi și ceilalți în salopete l-ar putea suspenda peste noapte.
Apoi, cum de s-a întâmplat că joi și PDM vroia stabilitate și nu anticipate, iar acum se pregătește de noi alegeri parlamentare, care vor costa iarăși vreo 90 de milioane? Și ce va face PDM-ul dacă, să admitem prin absurd ca vor fi alegeri anticipate la 6 septembrie, vor lua același numar de deputați sau mai puțin. Pentru că s-a văzut clar acum, că, deși au schimbat Codul electoral în favoarea lor,au corupt, mituit, șantajat, folosit din plin resursele administrative, au în rezultat doar 30 de deputați.
În fine, Plahotniuc s-a supărat rău pe Dodon și vrea să-și facă altă țară, dar cum bine știm, tot ce se clădește pe minciună, se dărâmă, mai degrabă sau mai târziu. Așa că ar fi bine să participăm la victoria adevărului.
Anatol Moraru // Plahotniuc s-a supărat rău pe Dodon și își face altă țară
Articolul precedent