NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Poate întoarcem miliardul și nu luăm credite proaste de la ruși?

Paradoxal și incredibil, dar pandemia, trebuie să recunoaștem, a picat bine guvernării socialist-pediste. Or, coaliția de profitori, îmbrăcați în haine patriotice boțite de corupție, exploatează posibilitatea să demonstreze verbal, prin instituțiile de presă ale lui Dodon, cât de victorios luptă ei zilnic cu molima, fiindcă sunt tehnocrați valoroși. La rândul său, Igor Nicolaevici, a început astfel, cu mult înainte de termenii prevăzuți de lege, campania electorală pentru prezidențialele din toamnă, dar, mai ales, guvernarea a reușit să distragă atenția cetățenilor de la furtul miliardului, de la schemele de corupție, care au fost preluate de socialiști și democrați, de la necesitatea reformei justiției, de la scandalul finanțării PSRM de către Rusia și de la multe alte fărădelegi.

Iarăși și iarăși, îl întrebăm  pe Dodon, Chicu și procuratura lor de buzunar, unde-i miliardul?
Acum câteva luni, Alexandr Stoianoglo, devenit procuror șef al R. Moldova, afirma hotărât, parcă pentru a spulbera  suspiciunile că este omul lui Dodon, că va luta necruțător cu corupția și va duce la bun sfârșit, într-un timp proxim, dosarul miliardului, dosar pus la murat de justiția lui Plahotniuc.
Ne întrebăm astăzi, 23 aprilie 2020, ce se întâmplă cu acest dosar, domnule procuror șef?
Pentru că, dacă s-ar fi reușit recuperarea măcar a unei bune părți din acest furt al secolului, nu ar fi fost nevoie, poate, să ne împrumutăm în condiții foarte obscure de la Rusia. De exemplu, puteți afla, odată și odată, a împrumutat sau nu soțul Zinaidei Greceanîi peste 40 de milioane de lei și dacă da, i-a întors sau nu?
Când vorbesc de condițiile dubioase ale creditului rusesc nu mă refer doar la rata dobânzii – 2% anual – relativ  mare  comparativ cu 0, 25 % –  cel de la Uniunea Europeană sau 0,75 % – cel de la Fondul Monetar Internațional. Așa cum au remarcat experții, foarte oculte sunt prevederile  art. 7. pct. 2 ale Acordului. Conform acestei clauze, criticată dur de opoziție,  în cazul în care creditele luate de companiile private din R. Moldova de la băncile rusești, nu vor putea fi returnate de acestea, atunci, cu acordul părții moldovenești, aceste datorii vor fi stinse de către stat. Adică ceea ce întreba astăzi în ședința Parlamentului și deputatul Serghei Litvinencă de la PAS: dacă, de exemplu, omul de afaceri Alexandru Dodon, întămplător și fratele președintelui Dodon, împrumută bani de la ruși și, după o habă de timp, declară că este insolvavbil, înseamnă că R. Moldova îi plătește aceste datorii?
Personajul cu responsabilitate socială minimă, pedistul Dumitru Diacov, a propus potlogărește un amendament, conform căruia, asemenea probleme vor fi rezolvate de parlament. Acum chiar imaginați-vă, stimați cetățeni cu mintea rămasă întreagă, cum vine Alexandru Dodon în parlamentul lui Igor Dodon și roagă ca statul să-i plătească creditele luate de la ruși, că el nu poate, și docila majoritate socialist – pedistă votează contra?
Apropo, în ședința de astăzi a parlamentului, una dintre cele mai rușinoase, Filip și ortacii săi au demonstrat foarte clar că sunt niște profitori/găinari ordinari, votând acceptarea necondiționată a creditului rusesc. Ar fi bine, să nu mai declare că susțin vectorul de dezvoltare pro european.  Filip și tovărășia lui de căpătuire a ales, se pare, vectorul tundrei.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata