Anatol Moraru // Preoții noștri și alegerile prezidențiale

Distribuiti mai departe...
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Deși, oficial, campania electorală pentru prezidențialele din toamna acestui an n-a început, Dodon și echipa dumisale  lucrează de zor la reușita acestui proiect. De exemplu, a scos din naftalină vechea porcărie cu existența “limbii moldovenești” ca să semene iarăși ceartă și neînțelegeri între oameni. Apoi, se mai zvonește că un rol important în alegerile prezidențiale urmează să-l joace iarăși preoții din Mitropolia Moldovei. Zic iarăși, pentru că ne amintium de tumbele și limbajul deșucheat al episcopului de Bălți și Fălești Marchel, care nu ostenea în 2016 s-o afurisească pe Maia Sandu și să-l canonizeze pe Igor Dodon.

Lumea care a mai rămas în integritate mintală  la noi se întreabă dacă au sau nu  preoții dreptul să se implice în politică în general și în campanile electorale în special. Un expert notoriu care a rămâne a fi preotul, poetul și publicistul Alexei Mateevici este de părere că da, trebuie, dar depinde cum o fac. Mai întâi el îl descurajează pe Igor Nicolaevici Dodon,  afirmând cu toată convingerea în cuvântarea sa din 25 mai 1917 de la primul Congres al învățătorilor moldoveni din Basarabia că limba noastră e română:  “Ei bine, dacă ați luat asupra d-voastră sarcina de a lumina poporul, apoi trebuie să dați poporului idei adevărate, căci altfel întreg învățământul e fără rost. Da, suntem moldoveni, fii ai vechii Moldove, însă facem parte din marele trup al românismului, așezat prin România, Bucovina și Transilvania. (…)Trebuie să știm de unde ne tragem, căci altfel suntem niște nenorociți rătăciți. Trebuie să știm că suntem români, strănepoți de-ai romanilor, și frați cu italienii, francezii, spaniolii și portughezii”.

Atunci când vorbește despre imperativul mplicării preoțimii basarabene în alegerile deputaților moldoveni, va sublinia necesitatea unirii eforturilor: “Știm că  scaparea noastră este numai cea mai strânsă unire între noi înșine. Știm că prin această unire trebuie să ne gătim în cel mai silitor chip de alegeri, de la care atârnă tot viitorul nostru”. Mateevici  consideră de datoria preoțimii de a lumina mințile enoriașilor și a-i îndruma să voteze corect: “Se știe că mulți preoți sunt vrăjmași poporului și chiar își dovedesc vrăjmășia lor prin lucruri nelegiuite. (…) Preotul, lăsând la o parte toate vorbele și părerile huligănești (care sunt destul de răspândite uneori chiar între cei mai buni dintre ei), să-și aducă aminte de spusele Sf. Evanghelii, ce-o citește în fiecare duminică în biserică. Numai aceste două lucruri trebuie să facă preotul moldovean, ca să-și dea socoteala despre datoria pusă asupra lui de Acela căruia i se roagă el, de datoria către neamul lui în asemenea vremuri grele, cum sunt ale noastre”.

Am recurs la aceste citate lungi, pentru că le considerăm deosebit de nimerite pentru preoții basarabeni actuali. Ei nu trebuie să hulească un candidat și să-l slăvească pe un celălalt, chiar dacă acela e cu steluță roșie în frunte și pentru că așa le-au poruncit episcopul sau mitropolitul, dar să se gândească la cum ar proceda în asemenea cazuri șeful lor suprem- Dumnezeu.

Și atunci nimeni nu se va supăra că ei își asumă dreptul de a-i îndemna în biserică pe enoriași să voteze dreptatea și adevărul întru binele tururor.

 

leave a reply