NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Președintele și oamenii ei

Cum e țara, așa-i și presa, ca să colorăm literele unui banc foarte cunoscut. Instituțiile media, și cele dodonist-șorist-plahotniuciste, și cele care se anunță a fi independente, au scos din dulapuri lunetele în dotare și au început să cerceteze, din inerție și în stilul Ziarului de Gardă, averile, casele, terenurile, automobilele și conturile consilierilor Maiei Sandu, asta întrucât președintele statului nu prea are castele și conturi grase. Nu am absolut nimic împotrivă ca presa vândută și cea liberă să fie foarte atentă la integritatea demnitarilor noștri. Doar că ar trebui să facă diferență între averi dobândite prin acte de corupție cu complicitatea tacită a justiției și bunuri obținute prin prestația profesională. Astfel, înainte de a citi cu lupa declarațiile pe venituri ale consilierilor: Nemerenco, Negruța, Stamate, Nicolăiescu-Onofrei sau a secretarului general al instituției prezidențiale, Vasile Spînu sau a contempla cu drona imobilele acestora, ar trebui să ne gândim că poate e timpul ca în politică și în structurile oficiale să vină oameni bogați, care s-au realizat prin eforturi oneste. Aceștia se implică nu pentru a-și proteja și spori afacerile, cum o fac, de exemplu, multe personaje negative din parlamentul actual, ci și pentru că, de când e lumea, banii vor și putere și glorie. Așa se întâmplă, de regulă, în țările bogate, unde în politică vin oameni bogați și profesioniști în domeniu.

Apoi, departe de mine gândul că un președinte precum Maia Sandu, care și-a demonstrat integritatea din prima zi de aflare în ringul politic autohton, ar putea să accepte să fie înconjurată de oameni corupți, când a mai și declarat că unul dintre obiectivele programului ei de guvernare este lupta contra corupției.

Haideți să salutăm normalitatea, să nu ne mai mirăm că un președinte poate veni la propria inaugurație pe jos, așteptând cuminte la semafor. Angela Merkel își cumpără singură produsele în supermarket, iar președintele Austriei merge la serviciu cu metroul, dar și nemții, și austriecii trăiesc în bunăstare. E bine și că Maia Sandu a ales să plece într-o vizită oficială la Kiev cu automobilul și nu cu avionul, lucru care nu știrbește cu nimic imaginea R. Moldova.

Firește că așa e ceva neobișnuit pentru băștinași, or, la noi era la modă că, dacă președintele parlamentului urma să aibă o întrevedere cu președintele țării  sau invers, demnitarii urcau neapărat în automobile scumpe și escortați de o gloată de bodyguarzi si se deplasau într-acolo, când puteau să treacă pur și simplu strada Ștefan cel Mare.

Să sperăm că ne îndreptăm lent spre normalitate, adică spre bine.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"