NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru //  Proletari din toate țările, căutați-vă de treabă!

Unele țări, care până în 1991 au fost republici-surori în componența defunctei acum URSS, așa și n-au reușit să taie cordonul ombilical care îi lega mai ales ideolgic de fosta metropolă.
În îndepărtatul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat 1 mai drept Ziua Internațională a Muncii, aducând astfel un omagiu victimelor grevei generale din Chicago din 4 mai 1886, grevă în urma căreia muncitorii au câștigat dreptul la  ziua de muncă de 8 ore.
În URSS însă, ca de altfel și în celelalte țări comuniste, ziua de  1 mai a devenit una dintre cele mai importante sărbători de stat însoțită obligator de fastul și grandoarea defilărilor propogandistiice, așa cum se întâmplă încă astăzi în Republica Populară Democrată Koreeană, de exemplu.
Așa cum locatarii Kremlinului  mai visau încă la o revoluție mondială, care putea fi înfăptuită, firește cu concursul direct al oamenilor muncii de pe glob (va mai amintiți sloganul care deschidea orice numar de Pravda – “Proletari din toate țările, uniți-vă!”, ziua de 1 mai se transformase din Ziua Internațională a Muncii în Ziua Internațională a Solidarității Oamenilor Muncii.
Acest iz ideologic/propagandistic al zilei de 1 mai s-a păstrat, cum spuneam, aproape intact în unele foste republici sovietice, desi, între timp, contextul social, politic, economic și cultural s-a schimbat destul de  mult.
Astfel, în Republica Moldova, țară foarte independentă, cum zice Igor Nicolaevici Dodon, 1 mai este sărbătorit aproape la fel ca în vremurile sovietice, poate nu și cu aceeași amploare.
Deși aproape că nu au mai rămas în R. Moldova oameni ai muncii (au plecat să trudească  la blestemații de capitaliști și imperialiști), pensionarii. comuniștii, socialiștii  și alți nostagici continuă să celebreze radioși Internaționalinîii Deni Solidarnosti Trudeașcihsea, Iar guvernarea  are grijă să dea tuturor zi liberă, ca în Germania e adevărat, numai că, vorba  protagonistului unui  clip publicitar, trebuie să simțim diferența… de bunăstare și stabilitate.
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"