NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Putin sărbătorește “pobeda”, iar Dodon “eliberarea”

Președintele Dodon și socialiștii lui au sărbătorit cu mult  fast  a 75 aniversare de la eliberarea Moldovei de sub jugul fascist. Aparent, nimic ieșit din comun, mă rog, cetățenii tuturor statelor din lume ar trebui să-și cunoască și să-și respecte istoria a;a cum a fost ea să fie. Dar… istoria trebuie  neapărat tratată onest, obiectiv și nu selectiv sau conform criteriilor politice. Dodon și ai lui însă abordează istoria acestui pământ  din secolul al XX-lea exact cum le convine celor din Kremlin.
Evenimentele întâplate în vara lui 1944 numai a eliberare nu arată. Imperiul Rus, după ce a anexat în 1812 Basarabia  a considerat acset teritoriu o componentă a sa. În 1918, după 116 ani, oamenii dintre Prut și Nistru au reparat această porcărie istorică, votând prin vocile membrilor Sfatului Țării  Unirea cu Țara Mamă –România. Astfel, cei aproapre 26 de ani de viețuire într-o comunitate românească deplină au însemnat pentru  Basarabia revenirea la firesc.
Așa-numita eliberare din 24 august 1944 nu este decât altceva decât un ordinar rapt rusesc. Tovarășul Dodon nu ar trebui să uite și ce a adus oamenilor din această țară de pământ “eliberarea”: foamete, deportări, rusificare etc. Pentru că dacă erau oameni onești cu istoria, Dodon și ai lui ar fi trebuit să comemoreze cu aceași intensitate și ardoare și victimile foametei din 1946-1947 și pe cele ale  deportărilor din 1940 și din 1949.
Dodon a ales, totuși, să-l imite pe idolul său Putin. Rusia nu prea are actualmente realizări, performanțe cu care s-ar putea mândri și atunci Putin sărăbătorește în fiecare din cei aproape 20 de ani de domnie Deni Pobedî nad fasșizmom, pentru că propriile pobede  micul om din Kremlin nu a a fost în stare să realizeze.
Ar fi mai nimerit ca Dodon și ai lui să poată să sărbătorească alte eliberări. De exemplu, în fiecare a opta zi a lunii să sărbătorim eliberarea de corupție, de scheme frauduloase, de fărădelegi, abuzuri și hoții…, că doar ne-au promis dezoligarhizarea, nu?
Anume astfel de eliberări ar putea fi sărbătorite cu entuzuiasm de întreaga populație și ar intra în  filele luminoase ale istoriei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata