NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // "Rața mută" și curcanul guraliv

Președintele Nicolae Timofti are reputația unui personaj tăcut, cel puțin așa a fost în perioada mandatului său. Negraba la vorbă, combinată cu nedorința aproape afișată de implicare în ciorba politică din Chișinău, i-au determinat pe unii  concetățeni mai slobozi la gură să-l boteze “rață mută”.
Firește, am putea să avem destule rezerve față de prestația lui Nicolae Timofti pe tronul R. Moldova, să-i reproșăm păcate făcute cu voie sau fără voie, dar comportamentul său de o  foarte înaltă demnitate  în cadrul summit –ului CSI de la Minsk din 11 octombrie 2014, când Timofti și cu Putin ”mai nu s-au luat de piept”, după cum scria presa rusă, le spală pe toate.
 Președintele Timofti i-a reproșat atunci lui Putin că Rusia a introdus nemotivat embargourile economice împotriva R. Moldova: Ne pare rău că în pofida argumentelor noastre, a negocierilor şi consultărilor pe care le-am avut până la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, colegii noştri din Rusia au introdus embargou şi taxe vamale la cele mai importante produse de export din Moldova. Nici până astăzi introducerea embargoului nu a fost argumentată”.
Putin i-a replicat, cu aroganța și cinismul care-l definesc,  că restricțiile puteau fi evitate, dacă puterea de la Chișinău ar fi coordonat cu Moscova intenția R. Moldova de a se asocia la Uniunea Europeană. Adică trebuia să-și ceară voie de la Kremlin, chiar dacă în Constituție R. Moldova este scris că e stat independent
La o altă intervenție, și mai temerară, în care Timofti condamna agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei:  „Ne deranjează ceea ce se întâmplă în țara vecină – Ucraina. Noi vrem ca să fie rezolvate conflictele în mod pașnic. Vrem stabilitate în regiune! Ieșirea din această criză este datoria noastră – a tuturor”,  “marele și temutul“  Putin n-a mai avut replică, or, el e puternic doar în fața lașilor și a lichelelor.
Ca să percepem mai dimensional importanța aceastei atitudini de înaltă ținută a președintelui Timofti, vom spune că președinți de țări, mult mai puternice decât R. Moldova, au preferat să fie împăciuitori cu Putin, au tolerat ambițiile militare/ criminale ale acestuia,  pe când o “rață mută” l-a sfidat deschis în numele poporului său.
Comparatic, actualul președinte Igor Dodon, în cei aproape trei ani de aflare pe tron, s-a remarcat doar prin aroganță, vorbăraie multă și goală, și  o supușenie fără margini față de Putin. Mai mult, se pare, că el și-a făcut din slujirea Rusie și sărutarea moaștelor lui Putin un program de activitate. El arată ca un curcan care umblă țanțoș și  cloncăie aiurea toată ziua prin ogradă.
Cum să nu-ți pară rău după o “rață mută?”
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"