NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Răzbunarea cea mai crudă este când dușmanul tău…

Mai multă lume bună, care a votat în parlamentarele din 11 iulie pentru PAS, s- a arătat deranjată de întâlnirea nou-nouțului președinte al Legislativului, Igor Grosu, cu mitropolitul Vladimir, vărsându-și dezamăgirea/dezaprobarea în termeni duri pe rețelele de socializare.

De exemplu, un reprezentatnt al diasporei regretă că a făcut sute de km ca să voteze pornirea vremurilor bune și acum, poftim, Grosu are redez-vous cu Vladimir, înaltă față bisericească, care-l iubește canonic pe Patriarhul Rusiei Kiril și politicește pe toți cei care s-au perindat la putere: Snegur, Lucinschi, Voronin, Filat, Plahotniuc, Dodon. Mai știm că, din păcate, biserica lui Vladimir s-a implicat nepermis de mult în procesul politic din R. Moldova, preoții săi sfătuind din strană enoriașii să-l voteze pe Voronin sau Dodon.

Este de înțeles această cruntă supărare a oamenilor dornici de a ajunge odată și odată să trăiască bine la ei acasă. Pe de altă parte, nu e foarte greu să începi un război de uzură cu foștii guvernanți și cu servanții sau simpatizanții lor. Însă comunitatea are nevoie acum nu de scindări, confruntări, gâlceavă, ci de un consens, de o unire a eforturilor, de armonie, dacă nu vă supărați. Nu încape îndoială că toți cei care s-au făcut vinovați de hoții, fărădelegi, uzurpări etc. să fie neapărat trași la răspundere. Dar cu ceilalți, fie ei și rătăciți, ce facem? Mai ales când cunoaștem că în urma mai multor sondaje, cetățenii menționează că au încredere în biserică. Cine știe, poate puși în situații clare, oneste, și această instituție începe să-și îndeplinească misiunea directă: să facă lumea mai bună cu ajutorul cuvântului Domnului și al propriei vocații.

Apoi, îmi vin în minte decizia lui Răzvan, protagonistul dramei în versuri “Răzvan și Vidra”, care decide să nu se răzbune pe boierul Sbierea, care-l vânduse în robie pentru un galben și care căzuse, iată, în mâinile haiducilor. Răzvan răspunde îndemnului la răzbunare pe care-l exprimă colegii lui de codru printr-o sentință: “Răzbunarea cea mai crudă este când dușmanul tău/ e silit a recunoaște că tu ești bun și dânsu-i rău”.

Și în fine, dacă tot vrem ca biserica subordonată Moscovei să abandoneze baricadele politice și să se preocupe de neîntinatea sufletelor oamenilor, Grosu este nevoit să dialogheze cu șeful ei, în acest caz, cu Vladimir.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata