NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Remitențele din diasporă salvează bugetul R. Moldova  

O știre recentă spune că în cel de-al doilea trimestru al lui 2019 moldovenii din diasporă au trimis acasă, conform datelor Băncii Naționale a Moldovei, 313, 47 milioane de dolari. Este o cifră în scădere, cu 8,5 %, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. În totalitatea lor însă, aceste peste 300 de milioane de dolari depășesc de 10 ori valoarea asistenței financiare externe sau cea a investițiior străine din această perioadă.
E un lucru la care ar trebui să ne gândim frumos, în sfârșit. Or, acești concetățeni care au fost împinși parcă cu buldozerul de guvernările de după 1995 să plece, care au ajuns în țările de adopție trecând numai ei știu prin ce fel de chinuri, suferințe și umilințe, cu toate că puterea își amintește de ei doar când sunt alegeri parlamentare sau prezidențiale, continua să trimită acasă sume considerabile care, de fapt, salvează bugetul republicii. Cu toate că majoritatea moldovenilor plecați au demonstrat  că sunt oameni de bine: harnici, întreprinzători, disiplinați, cu inițiativă, nici o guvernare nu s-a gândit să le creeze acasă un climat favorabil pentru ca să poată investi banii câștigați onest în afaceri oneste. În ultimul timp, tot mai mulți moldoveni din diasporă aleg să facă acte de caritate și de binefacere pentru localitățile unde s-au născut sau pentru oamenii triști, neajutorați din R. Moldova.
Ar fi minunatt dacă noua guvernare, concomitent cu instaurarea legii și ordinii,  s-ar  gândi la un plan de acțiuni bine elaborat care să facă posibilă întoarcerea oamenilor acasă. Poate atunci și astfel cunoscutul cîntec al lui Gheorghe Țopa Veniți acasă, măi copii! va deveni o realitate frumoasă. Oamenii ăștia minunați din diaspora trebuie prețuiți, altfel vor deveni toți buni cetățeni ai Italiei, Germaniei, Franței, Angliei, Spaniei, Rusiei, SUA, Portugaliei  și tot așa…
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata