NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Renato Usatîi a avut dreptate…

Mai multă lume bună s-a inflamat când Renato Usatîi, dezamăgit de rezultatul slab pe care l-a înregistrat formațiunea sa politică „Partidul Nostru” la parlamentarele anticipate din 11 iulie 2021, a decis să plece din funcția de primar de Bălți, deși mai avea câțiva ani de mandat. Usatîi s-a declarat ofensat de voturile  multe date blocului comuniștilor și socialiștilor de către o bună parte din bălțeni, mai ales după ce în ultimul an a realizat o serie de proiecte de amploare pentru oraș: reparații capitale ale drumurilor și parcurilor, procurarea de troleibuze și deschiderea unor rute de troleibuze foarte trebuincioase orășenilor, semnarea unui proiect transfrontalier avantajos cu primăria Botoșani, transparență maximă în luarea deciziilor etc. Și în acest caz, Usatîi a demonstrat că este un politician neordinar: a acționat ca un om de onoare, care, jignit în orgoliul său, a decis să renunțe să mai fericească norodul trist al Bălțiului, dacă acesta nu realizează binele care i se face. „Omenește este de înțeles, spuneau unii, dar un politician nu procedează așa”. Firește, omul politic din R. Moldova rar când renunță, el se ține de fotoliu și cu dinții. Dumitru Diacov, care a obosit și el de dânsul, este un exemplu mai multă decât grăitor.  Abdicarea lui Usatîi a provocat alegeri anticipate și tocmai 11 candidați s-au avântat să facă din Bălți un paradis, chiar dacă s-a scumpit gazul și carburanții.

Acum, după ce o bună parte dintre puținii alegători ieșiți la vot la Bălți, au optat pentruTauber, ne putem da seama că Usatîi a avut dreptate când s-a supărat  pe niște ingrați.

Câteva cuvinte despre cele tocmai 47, 98 la sută obținute de Tauber, lucru care i-a șocat pe oamenii buni din Chișinău. Să fie clar: la vot au ieșit doar o treime dintre cei înscriși în listă. Apoi, să precizăm că a fost votată de cetățeni care au crezut și mai cred că la Bălți poate fi construit un aeroport internațional ca să poți zbura fără escală tocmai până în Cuba, că pe Răut vor circula vapoare de croazieră, că în toate cartierele vor fi sădite livezi de portocale și vor fi plantații de bananieri, că va fi asfaltat fiecare centimetru de drum și tot așa. Asta le place să asculte unor locuitori ai Bălțiului și asta le-a spus mieunat Marina Tauber. Or, nici unul dintre acești denivelați nu a găsit de cuviință să întrebe delicat: „Dar de unde  veți lua bani pentru toate aceste frumuseți fără seamăn, madame Tauber?” Neujeli llan Mironovici Șor va lua din miliardul furat și va da pentru DISNEYBălți?

Apoi, este interesant să aflăm cum va conlucra frau Tauber în caz de izbândă cu membrii Consiliului Municipal, când aceștia sunt în majoritate membri ai partidului lui Usatîi?  Ce-i drept, se zvonește prin târg că ar exista o înțelegere între Usatîi cu Șor, ceea ce mi se pare cam imposibil, dar mai știi.

La 5 decembrie curent urmează turul II al scrutinului și bălțenii vor trebui să decidă  între Tauber și Grigorișin- unul mai bun decât altul…

Și încă ceva. Faptul că PAS-ul a pierdut Găgăuzia și, iată, și Bălțiul este un semnal serios că ceva nu merge bine pe intern.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata