NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // Republica Moldova – țara care nu-și cinstește eroii, dar îi ridică în slăvi  pe „eliberatori”

Ieri, 2 martie 2020,  s-au împlinit 28 de ani de la începerea războiului de pe Nistru. Guvernările de toate culorile politice, care s-au perindat de la 1992 încoace, au făcut foarte, dar foarte puțin pentru a cinsti memoria celor căzuți și pentru a-i onora pe toți participanții la acest război cu Rusia, rămași în viață. Nu este o excepție nici guvernarea de astăzi socialist – pedistă în frunte cu Igor Dodon. Prim-ministrul Ion Chicu, secundat de controversatul ministru Victor Gaiciuc, a adunat câțiva combatanți, care au declarat de la tribună că sunt mulțumiți că vor putea lua polița medicală  gratis și că li s-a majorat îndemnizația de la 250 la 500 de lei. Majoritatea veteranilor războiului de pe Nistru însă s-au adunat în Piața Marei Adunări Naționale, unde și-au vărsat nemulțumirea și față de ministrul Aureliu Ciocoi, care a avut insolența să afirme că Rusia a oprit vărsările de sânge în 1992, dar a și cerut demisia guvernului Chicu și organizarea de alegeri anticipate. Președintele Dodon, care umblă prin raioane ca să-i convingă pe socialiștii nemulțumiți că nu au încăput la treucă, deși Igor Nicolaevici le-a promis, să rămână în stroi, s-a grăbit să afirme că în spatele manifestanților stă  Vlad Plahotniuc.
Nu știm ce i se năzare  președintelui Dodon, dar un stat cu o guvernare  necoruptă, dedicată  propășirii comunității, ar fi înscris cu litere de aur într-o carte a memoriei numele fiecărui cetățean care a luptat nu pentru Iosif Stalin în Coreea, nu pe Leonid Brejnev în Afganistan, ci pentru integritatea statului, foarte fraged atunci, Republica Moldova. Nu avem nimic împotrivă că ministerele de resort trimit circulare prin care indică modul cum trebuie venerați cei care au luptat în Afganistan sau cei care au fost duși să lichideze consecințele avariei de la Cernobâl, dar să manifești atâta indiferență față de cetățenii care și-au vărsat sângele pentru ca țara să fie rotundă, frizează cinismul. Mai ales când vedem că ei s-au jertfit în zadar, or , între timp, separatiștii transnistreni și-au făcut cu ajutorul Rusiei un stat  aparte. Să-i dăm dreptate lui Oazu Nantoi, unul dintre cei mai avizați experți ai problemei transnistrene, care declară franc: conflictul nu a fost soluționat până acum pentru că, începând cu 1992, am avut la guvernare mulți  oameni corupți și agenți ai Kremlinului. Nu face excepție nici președintele Dodon când pupă cu regularitate poala mantiei țarului Vladimir Putin.
Veți vedea  în schimb ce isterie va face guvernarea în legătură cu ziua de  9 mai, câți bani (mulți) se vor cheltui și cum vor fi ridicați în slăvi  „eliberatorii”.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"