O știre de ultimă oră glăsuiește că producerea noului avion de pasageri rus MS -21 este pusă în pericol din cauza sancțiunilor economice, impuse de Statele Unite ale Americii. Producerea în serie a acestei aeronave de dimensiuni medii, de altfel, proiectul principal al industriei aeronautice civile din Rusia post-sovietică, era planificată pentru 2020. Costul proiectului a fost estimat de Curtea de Conturi din Federația Rusă la 438 de miliarde de ruble.
Statele Unite a blocat furnizarea de materiale americane și japoneze necesare pentru fabricarea, după o tehnologie nouă, a aripilor din materiale compozite. Aceste compozite erau cumpărate de la companiile Hexcel (SUA) și Toray Industries (Japonia).
Anume aripile compozite alungite cresc simțitor eficiența aeronavei și măresc dimensiunea salonului, în comparație cu omologii de la companiile “Boeing” și „Airbus”. În cazul înlocuirii aripii din materiale compozite cu cea din metal convențional, avionul MS-21 își pierde aproape toate avantajele competitive.
Producătorii ruși se gândesc acum la elaborarea propriilor tehnologii de producere a materialelor compozite, analoage celor americane și japoneze. Aceasta însă, ar amâna producerea în serie a aeronavei MS-21 până în 2025, cel puțin.
Acum să ne amintim doar de câteva lucruri.
Putin susține de ani buni că Rusia „vstala s colen”. După ce SUA și Uniunea Europeană au impus sancțiuni economice Rusiei, ca reacție la anexiunea Crimeii, mai multe domnișoare ruse, cu sâni frumoși, purtau cu sfidare tricouri pe care era imprimat “Ne smeșite moi Iskanderî”, iar demnitarii ruși se declarau fericiți că au încăput în lista persoanelor sancționate. Regimul a declarat că sancținile sunt benefice pentru Rusia, întrucât vor avantaja industria și agricultura autohtonă și s-a apucat să șenileze metodic delicatețurile gastronomice occidentale.
Acum, se pare, “Iskanderam ne do smeha”, Rogozin s-a enervat că i-a fost anulată vizita la NASA, din motiv că autoritățile americane l-au inclus în lista demnitarilor sancționați, iar industria aeronautică rusă a rămas, iată, fără aripi de zbor.
În fine, chiar aș vrea să înțeleg de ce Igor Nicolaevici Dodon ține să ne târâie cu de-a sila în Rusia lui Putin, care ’’vstala s colen’’, dragă Doamne, dar se afundă tot mai mult într-o criză social-economică de proporții.

Articolul precedent
Următorul articol