NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // S-a sfârșit criza energetică?

Viceprim-ministrul Andrei Spânu a semnat un nou contract de livrare a gazelor pentru 5 ani cu Gazpromul. Potrivit spuselor dânsului, contractul este destul de avantajos: 450 de dolari pentru mia de metri cubi, ceea ce este de 2 ori mai mic decât prețul actual pe piață și care ar putea fi modificat în cazul scăderii prețului la gaze la burse. Totodată, la semnarea contractului nu au fost înaintate condiționalități politice, iar datoria istorică de 700 de milioane de dolari a Moldovagaz față de Gazprom va fi achitată după efectuarea în 2022 a unui audit independent. Ura!  Oricum însă, prețul la gazul consumat va crește.  

În consecință, Maia Sandu a afirmat că această criză energetică s-a sfârșit. Cum însă opinia publică nu cunoaște în detalii literele acestui contract, nu putem afirma cu toată certitudinea că au venit vremurile bune pe piața energetică.

Cetățenii R. Moldova ar dori să cunoască în ce mod s-a acumulat această datorie și cine sunt eroii ei. Nedumerirea noastră este îndreptățită, întrucât știm că nu cetățenii au restanțe pentru gazul consumat, or, în cazul când factura nu este achitată, beneficiarul este deconectat imediat. Experții independenți afirmă că, pe lângă  schemele de corupție care a fost extrem de eficiente în ultimile decenii, de vină sunt și unele întreprinderi care au falimentat și efectiv nu au putut plăti, dar mai ales că, în scopuri electorale, partidele de la guvernare au decis livrarea mai ieftină a gazului decât prețul de achiziție. Să sperăm ca auditul independent va face lumină în această problemă. Punct de plecare poate servi investigația lui Sergiu Tofilat și Tudor Șoiutu: “Moldovagaz – 20 de ani de fraude masive sub protecția acționarilor și instituțiilor de stat”. Ar fi bine ca actuala guvernare să identifice în prealabil resursele financiare pentru lichidarea datoriei date, pentru că tare nu aș dori ca ea să fie pusă iarăși pe umerii cetățenilor prin ridicarea tarifelor.

Apoi, ne întrebăm cum o companie precum Moldovagaz admite datorii de 700 de milioane de dolari, dar are un personal supradimensionat, iar salariile sunt mult peste medie?

Atunci când plătesc factura pentru gaz, indic numaidecât în rubrica respectivă datele contorului. La scurt timp însă, găsesc în ușă un bilețel prin care sunt rugat să comunic la un telefon mobil unei angajate datele contorului. Bănuiesc justificat că asemenea salariați constituie o armată întreagă.

Să ne bucurăm că nu vom îngheța la iarnă, dar solicităm imperios guvernării să facă ordine pe piața energetică, lichidând în primul rând corupția de la Moldovagaz. În rest, criza energetică se va sfârși doar atunci când vom avea trei-patru surse de achiziție a gazelor.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata