
Odată cu trecerea timpului, vom putea constata și mai tare că summitul Comunității Politice Europene, organizat la 1 iunie 2023, la Bulboaca, a fost una dintre marile victorii ale guvernării actuale, dacă nu și cea mai de importanță în istoria curentă a R. Moldova. Asta nu doar pentru faptul că, spre deosebire de nefericitul Igor Nicolaevici, a cărui singură performanță au fost interminabilele vizite la Moscova, unde săruta duios fundul lui Putin, Maia Sandu a reușit să obțină participarea a 49 de lideri europeni. Un indiciu că întrunirea de la Bulboaca a fost un mare eveniment geostrategic, economic, politic și social este și isteria în care au căzut șoriștii, socialiștii, comuniștii și alte slugi ale Kremlinului. M-a amuzat enorm un poster pe care îl înălțau ortacii lui Șor, care stăteau la intrarea în Chișinău, dinspre Orhei, la 21 mai: „Nu vindeți țara!”. Firește că nu trebuie s-o vindem, altfel nu va avea ce fura Șor.
Mai există în partea asta de lume și anumiți oameni, să le zicem cârcotași din fire, personaje ușor influențabile, obișnuiți să întâmpine cu reticență reformele, schimbările de registru și de altitudine. Aceștia se lamentează, afișând mutre de gospodari calculați: „Da trebuia oare să se cheltuiască atâta pentru summitul acesta?”. Dragi oameni insoliți, o fi luat oare europenii cu ei asfaltul proaspăt până la Bulboaca sau stațiile de tren renovate sau alte lucruri frumoase care s-au făcut cu această ocazie? Adică ne bucurăm că Uniunea Europeană va acorda R. Moldova un pachet de asistență în mărime de 1,6 miliarde de euro, dar tot mornăim.
Istoria acestei palme de pământ arată că aproape au lipsit momentele când marile puteri occidentale au acceptat să ne integrăm. De unde și să lăsăm speculațiile ieftine, nemulțumirile chiflicite, speranțele prostești în Putin, Șor sau Dodon și să depunem eforturi susținute pentru a deveni o țară europeană, ca să nu rămână Basarabia un no man’s land.
În fine, mă mai bucur că întrunirea a fost impecabil de bine pregătită și că scumpii noștri oaspeți au gustat din plin din ospitalitatea noastră proverbială.