NordNews
Avem ce spune

Anatol  Moraru // Să votăm bine, dacă am ales să rămânem în această țară

Soarta alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie  ar putea fi decisă, se pare, de  valul doi al  COVID-ului care a venit, iată, peste țările din Occident, că la noi încă nu s-a terminat primul. Astfel, inegalabilul în rele și păcate, Igor Nicolaevici Dodon ar putea lesne să obțină un nou mandat. Asta când majoritatea țărilor unde locuiește compact diaspora moldovenească: Spania, Franța, Germania, Italia etc. au impus restricții de circulație, ceea ce va face dificil exercițiul de votare și, în consecință, va diminua considerabil cantitatea de voturi pentru candidații de dreapta, or, anume așa votează tradițional diaspora.

Dodon va beneficia din plin și de faptul că dreapta nu a vrut să identifice un candidat în stare să-l învingă pe Kremlinovici. Firește, și Năstase, și Țîcu, și Deliu, și Chirtoacă, și Sandu declară sau consideră că pot să-l răpună fiecare în parte pe fanul culioacelor. Fals. Nu mai tâziu decât în zorii dimineții de 2 noiembrie candidații dreptei, pro-eruropeni unul ca unul, vor afla ceea ce știau de când s-au lansat în campanile – că au luat câteva procente din preferințele electorale ale cetățenilor. Și vor continua, chiar din acea oră, lupta pe viață și pe moarte împotriva regimului criminal al lui Dodon.

Igor Nicolaevici contează mult pe voturile diasporei din Rusia, pentru că acolo, deși pandemia înflorește, administrația lui Putin va avea grijă să se voteze cum trebuie. La fel, Dodon mizează pe voturile transnistrenilor, pe care le va putea cumpăra, iarăși cu 400 de lei sau mai scump, și de această dată.

Ce ar fi de făcut? Să identificăm un candidat cu șanse, să ieșim masiv la vot și să votăm ca oamenii deștepți, care vor ca șeful de stat să nu fure și să ne dea și nouă , dar să aibă ani buni de meditație în penitenciarul 13, dacă se va înfrupta din milliardul cetățenilor.

Să votăm nu pentru ca, o dată în an, înainte de alegeri, guvernul să dea 900 de lei, dar ca aceștia să figureze lunar în cuantumul pensiei.

Să votăm ca prețurile la gaz să scadă nu cu 60 de bani, ci ca o mie de metri cubi să coste 50 de dolari (ca în Germania) și nu aproape 235 de dolari, cum plătim în prezent, deși Dodon declară că Rusia ne este țară foarte prietenă.

Să votăm bine, dacă am ales să rămânem în această țară de pământ bogat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata